„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Милошев конак од слабог материјала – 11. јун 1825. 

Митар Јосифовић из Пожаревца јавља кнезу Милошу да је мајстор Веса (Веселин) завршио његов конак у Пожаревцу на коме је радило 10 мајстора и остварило 407 надница. Колико је и да ли су ови радови били квалитетни тешко је било тада утврдити али се претпоставља да приликом изградње није урађено све како треба јер конак није био дугог века, срушен је 1844. године. Кажу да је био од слабог материјала. 

 Хиљаду црних таблица за школе   – 13. јун 1852. 

 Начелству Среза речко-звишког достављено је обавештење од главног управника народних школа Петра Радовановића извештај да је израђено ,,1.000 егземплара црних таблица“, које ће се у основним школама користити као прегледалице. У обавештењу се наводи да је потребно да среска начелства нареде свим општинама у којима се налазе школе да набаве ове таблице посредством књижара. Цена им је 12 грошева. Таблице су намењене учитељима да их користе у „поучавању“ ученика.  

Узаним колосеком од Пожаревца до Петровца –  14. јун 1912. 

Завршена је изградња железничке пруге узаног колосека, ширине 0,760 м на релацији Пожаревац – Петровац (Пожаревачки) у дужини од 36,4 км. Изградњом овог дела пруге омогућен је саобраћај на релацији Дубравица – Пожаревац – Петровац и обратно.  Део пруге Пожаревац – Дубравица затворен је за саобраћај 1963. а део од Пожаревца до Петровца крајем 1970.

Трећи реон добио  Културни дом  –  16. јун 1945.

 У трећем реону Пожаревца, у Косовској улици, залагањем ЈНОФ-а, АФЖ-а и УСАОС-а предат је на коришћење културни дом.  Отворио га је Света Вујовић након чега су чланови хорова просветних радника и Удружења „Слога“ извели музички програм.                                                                                                                                                                   Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content