„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.  

Др Коблишка на 1. Конгресу српских лекара – 6. септембар 1904.

Др Антоније Коблишка, пожаревачки окружни ветеринар, учествовао је на првом Конгресу српских лекара и природњака. На броду између Смедерева и Београда, одржао је предавање на тему ,,Компаративна патологија с погледом на псећу бес“. Коблишка је рођен у Дубровнику 1860, Ветеринарски факултет је завршио 1886. у Болоњи где је стекао титулу доктора ветерине. Умро је 1920. године.

Буковчић, први витез у историји ЉКИ – 6. септембар 1964.

Трећег дана првих Љубичевских коњичких игара најзанимљивије такмичење на хиподрому био је Љубичевски вишебој. Титулу Витеза освојио је Мирослав Буковчић, познати каскадер и дублер у многим домаћим и страним филмовима.

Александар Ранковић на Играма – 6. септембар 1965.

На хиподрому је присуствовало око 25.000 посетилаца, међу којима је почасно место имао Александар Ранковић, потпредседник СФР Југославије. Победник у вишебоју био је Живота Прокић, пољопривредник из Бубушинца. Нови ,,Витез Љубичева“ добио је из руку председника Организационог одбора Мирољуба Торомана ,,Златног коња“, скулптуру рад вајара Небојше Митрића.

Лечио и умро од тифуса – 8. септембар 1867.

У Пожаревцу је рођен др Миленко Ђорић. Основну школу и гимназију учио је и завршио у родном месту, а као питомац пожаревачке општине студирао је медицину у Паризу коју успешно завршава 1895. У Пожаревцу је радио као општински и хонорарни лекар. Током Првог балканског рата био је лекар у болници у Куманову и учествовао у освајању Једрена, а потом је радио и болници у Прешеву. Ангажовао се на лечењу пегавца да би се поново вратио у Пожаревац да замени др Николу Хаџи-Николића. Оболео је од тифуса од чега је и умро 1915. Сахрањен је у Пожаревцу. За заслуге током рата одликован је сребрном медаљом и орденом Св. Саве IV степена.

Слаб одзив за упис у стручне школе – 8. септембар 1949.

Констатован је слаб одзив ученика за упис у стручне школе у Пожаревцу где су постојале три стручне школе: Учитељска, Трговачка академија и Средња медицинска школа. У Учитељској школи предвиђено је 135, а уписало се 90 ученика, у Трговачкој академији планирано је 300, а уписало се 175 док су интересивање за Медицинску школу, у којој је планирано 100 ученика, показале само четири ученице.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content