2020-12-17T10:03:04+01:00 17. децембра, 2020. 10:03 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Прва ветеринарска амбуланта -14. децембар 1947.

Пожаревац је добио нову ветеринарску амбуланту, први објекат те врсте у пожаревачком крају. Амбуланта се налазила преко пута Расадника на Забелском путу.


Изложба УЛУС-а у Суду – 14. децембар 1952.

У Пожаревцу, у сали Среског суда отворена је изложба УЛУС-а са укупно изложених 75 радова (акварели, графике и уље) и пар скулптура. Изложба је могла да се разгледа до 24. децембра, а на питање зашто није отворена у некој културној институцији него у судској згради, организатори су одговорили „због тога што је Културно-уметничко друштво ,,Абрашевић“ одбило да уступи свој простор за изложбу.


Збор опанчарских радника – 17. децембар 1906.

Одржан је збор опанчарских радника поводом формирања њиховог пододбора као дела Радничког савеза. У Пожаревцу је тада постојало 50-ак радника опанчарске струке, а њих 30 се изјаснило да жели да приступи овој организацији. Збору је присуствовао и ревизор Главног радничког савеза за Пожаревац. У обраћању окупљеним опанчарским радницима говорио је о значају радничких организација и истакао тешке услове у којима раде занатлије посебно терзијски и абаџијски радници. Ревизор је такође рекао да Пожаревац, према броју радника, спада у највеће вароши у Србији, а према њиховој организованости „испод је последње паланке у Србији“.


Премијера филма „Марш на Дрину“ – 17. децембар 1964.

У биоскопу „Морава“ у Пожаревцу почело је премијерно приказивање домаћег филма у боји ,,Марш на Дрину“. Пројекције ће трајати до 27. децембра 1964. године, планирано их је укупно 39.


Отворена Филијала Нове Банке – 17. децембар 2002.

Објављена је информација да је у Пожаревцу промовисана Филијала ,,Нове банке“ Београд чије се просторије налазе у Вардарској улици, у непосредној близини Завода за запошљавање. Планирано је да се већ наредне године филијала пресели у центар града и да у свом саставу има банкомат као и сектор електронског банкарства. Отварању „Нове банке“ присуствовали су бројни предузетници. За директора Филијале постављен је Вељко Албуновић.

Припремио З. Стокић