2021-01-01T19:48:40+01:00 1. јануара, 2021. 19:48 |

Беше некад …

  

Уместо бонова трудбеницима динари – јануар 1953. 

Решењем Привредног савета Владе ФНРЈ у целој Југослаији па и у Србији и Пожаревцу,укинути су бонови за куповину индустријске робе уз попуст од 80 одсто. Оваква одлука проистекла је из чињенице да је дошло до стабилизације привреде и да је време да трудбеници – радници своје укупне принадлежности примају у новцу – динарима. Овим је динар постао једино средство плаћања.


  Златни сатови у новогодишњој ноћи – 1. јануар 1973. 

Сима Бркић, председник СО Пожаревац, у највеселијој ноћи, обишао је по поноћи раднике на Тргу ослобођења.  Милиционеру – позорнику Југославу Симићу уручио је златан ручни сат, а сличан поклону Станици милиције добио је и дежурни милиционер Радован Вуксановић.


Немачка опрема за штампарију „Вук Караџић“- 1.јануар 1908.

Браћа Д. Селић из Пожаревца са фирмом ,,Albert Et. Comp.“ из Франкентала – Немачка, закључили су уговор о куповини штампарске машине Rhenania tur ,,B“ и комплетног материјала који иде уз машину. Од фабрике ,,H. Berthold“, такође из Немачке набавили су и потребна слова, месингане линије и остали материјал. У Краљевој улици у Пожаревцу, отворили су штампатрију ,,Вук Караџић“ у којој су штампали ,,Пожаревачки гласник“, лист ,,Дан“, ,,Народни пријатељ“, а касније и визит карте, књиге…Штампарија је била у саставу књижаре Браће Д. Селић“.


 Пожар у Начелству  -1. јануар 1963. 

 Око 5 часова ујутру примећен је пожар на крову зграде Народног одбора среза (данас Начелства), изнад канцеларије Секретаријата за унутрашње послове, Јавног тужиластва и Окружног суда. У гашењу пожара први су стигли припадници Народне милиције, потом ватрогасци из Пожаревца, а убрзо су дошли и ватрогасци из Забеле, Петровца, Костолца, Смедерева, Велике Плане, Светозарева (данас Јагодина) и Крагујевца. Ватра је савладана, а узрок пожара, према утврђеним чињеницама, био је димњак.


Ко је бољи: Партизан или Звезда?- 1.јануар 1964. 

У Брежану, селу надомак Пожаревца организован је јединствени дочек Нове 1964. године. Око 46 чланова спортског клуба у овом месту приредило  је дочек у просторијама клуба. Јело се и пила врућа ракија, „Реч народа“ је забелешио да је попијено аков вина и неколико сандука пива. Све за добро расположење. Тачно у поноћ, када је почело честитање, заподела се прича ко је бољи: Партизан или Звезда. И пао је договор да се то провери одигравањем утакмице између симпатизера два клуба. У сред ноћи поделише се дресови и остала опрема, пола села дође на утакмицу да навија. Победише партизанови навијачи, а сви после одоше да опет једу и пију. 

                                                                                     Припремио З. Стокић