„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

Штафета у рукама Борице Миладиновића – 18. април 1972.

 На Тргу ослобођења  где су се окупиле десетине хиљада пионира, омладинаца и грађана дочекана је штафетна палица са поздравима народа и народности Југославије упућених Титу. Штафетну палицу на свечану трибину донео је омладинац Борица Миладиновић, квалификовани радник Ауто куће ,,Шумадија“. Након говора и читања писма штафетну палицу је пут Великог Градишта и Голупца понела пионирка Весна Милинковић, најбоља ученица основне школе у Костолцу.

Упозорење Милоша на напад Турака – 21. април 1821. 

Кнез Милош упутио је писмо Јовану Обреновићу у Пожаревац. У њему га упозорава да се припреми за одбрану од Турака.  Ово из разлога јер се очекивала њихова најезда  уколико из Влашке и напад на Пожаревац.

 „Подвала“ у Пожаревцу  –  22. април 1928. 

 Глумци Српског народног позоришта посетили су Пожаревац и на позоришној сцени извели  комедију ,,Подвала“ од Милована Глишића.  Представа је наишла на леп пријем, одиграна је у пет чинова и са певањем.

Постхумна награда Јоци закону – 24. април 2012.

Јован Трифуновић, познатији као „Јоца закон“ један је од најпознатијих и највећих хуманиста и активиста Црвеног крста у Пожаревцу. Посебно се ангажовао на оспособљавању и васпитавању младих генерација кроз њихов  рад у Организацији извиђача чији је био један од вишегодишњих старешина. За све што је постиго у раду са младима, Црвени крст му је постхумно доделио заслужено признање које је изостало у време док је био активан.

Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content