„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Изложба коња и коњичке трке – 25. јун 1898.

Дан после откривања споменика кнезу Милошу Обреновићу, Коло јахача у Пожаревцу приредило је пре подне на тадашњем хиподрому  изложбу коња, а поподне организовало коњичке трке.  На програму су биле три трке: Земљорадничка, Витешко-грађанска и трка трогодих мушких и женских грла која су припадала Државној ергели „Љубичево“.

Државна добра на лицитацији – 28. јун 1848.

 Изложен је списак државних добара која су се путем лицитације издавала под закуп. Међу овим добрима били су: амбар на Табани са два коша за 625 грошева, кућа у којој се налазио Окружни суд (од 1846-1848) за 240 грошева, објекат у коме се налазило Начелство, Татар кафана у чаршији, џамија, Таиџиница и други објекти.

Вишебојци ЉКИ у Љубљани – 28 . јун 1985. 

 У организацији Туристичког савеза Србије у Љубљани је приређена  ,,Сељачка свадба“. Представљене су приредбе ,,Драгачевска труба“ и Љубичевске коњичке игре. Дефиле учесника одржан је у Љубљани, а наступ Пожаревљана на Хиподрому ,,Јежице“ где су се промовисали вишебојци у свих пет дисциплина. Манифестација је привукла велику пажњу.

Слободан Милошевић изручен Хашком трибуналу – 28.јун 2001. 

         На захтев Хашког трибунала српске власти изручиле су Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије и Југославије Међународном судом за ратне злочине у Хагу. Против Милошевића  је подигнута оптужница за злочине против човечности, кршење закона и правила рата и геноцид током ратова у Хрватској 1992.  и на Косову 1999. Милошевић је био први шеф државе коме се судило пред Међународним судом. Суђење је почело 12. фебруара 2002. а почетак процеса пратило је више од 1.000 највећих светских медија.

 Ново радно време суда  – 29. јун 1825.

Кнез Милош је дао упутсва Пожаревачком суду да убудуће ова установа не ради недељом као ни током  царских (државних) празника.

                                                                                                                                        Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content