2020-08-14T08:52:24+02:00 14. августа, 2020. 08:52 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


 Школа за лекарске помоћнике             11. август 1947.

       Влада НР Србије, решењем бр.719 Савета за народно здравље и социјалну политику донела је одлуку о оснивању трогодишње школе за медицинске сестре у Пожаревцу под називом ,,Школа за лекарске помоћнике“ интернатског типа. Започела је рад у школском објекту, некадашњој згради ЗЗ ,,Јединство“ у Немањиној бр.7. Те школске 1947/48. године уписано је само једно одељење. Због недостатка простора, школске 1948/49. па до 1961/62. школа је радила у Улици Јована Шербановића бр.6, у садашњој Економско-трговинској школи. Године 1962. пресељена је у бившу зграду Пожаревачког женског друштва, у такозвану ,,Петрикину школу“ чије је просторије делила са ОШ ,,Доситеј Обрадовић“. Од 1972. преузела је све просторије у овој згради где се и данас налази.


 

Освештано ново гробље                    12. август 1995.

       У присуству црквених великодостојника, представника СО Пожаревац, КРО и извођача радова, освештано је ново гробље на локацији ,,Могила“, на излазу из Пожаревца, поред пута Пожаревац – Велико Градиште. Радови су почели јуна 1994. године, а извођач радова били  су ПЗП – Путоградња и Завршни радови ,,Стиг“. У првој фази изграђени су: капела са пратећим просторијама, развод воде, расвета и 60 гробница од бетонских плоча. Према проценама ово гробље треба да подмири потребе Пожаревца у наредних сто година. 


Седамдесет  јединиица крви из „Горње мале“        15. август 1985.

 

      У Месној заједници ,,Горња мала“, организована је ванредна акција давања крви. Екипа Републичког завода за трансфузију прикупила је преко 70 јединица крви од давалаца из Пожаревца, Великог Градишта и Смедеревске Паланке. 


                                          „Мала Пула“ у Пожаревцу    17. август 1985.

      У пожаревачком биоскопу „Морава“ одржана је ревија филмова са пулског фестивала, „Мала Пула“. Фестивал је трајао до 25. августа, а почео је приказивањем филма „Отац на службеном путу“, Емира Кустурице, добитника Златне арене за овај филм. 

                                                                                                                  Припремио З. Стокић