2021-05-28T09:40:42+02:00 28. маја, 2021. 09:40 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. Здравље на два точка – 24. мај 1986.

  У Пожаревцу је одржана бициклијада под називом ,,Здравље на два точка“. Учествовали су сви који знају да возе бицикл од 7 до 77 година. Манифестацију су организовали Бициклистички клуб ,,Победа“, Општинско веће Савеза синдиката и Општинска конференција Савеза социјалистичке омладине Пожаревац. Скуп бициклиста одржан је пред зградом Радио Пожаревца где је обављена пријава бициклиста који су потом кренули бициклистичком рутом Пожаревац – Костолац – Пожаревац. Циљ је био –  место полазишта.


  Нови погон „Моравке“ – 29. мај 1984.

 Објављена је вест у Реч народа да је у Текстилној индустрији „Моравка“ одржана свечаност поводом пуштања у рад новог погона за  конфекцију у коме ће се производити спортска и лака конфекција, као и спортска опрема „Jacca“ на основу петогодишњег споразума са вараждинском индустријом свиле. Погон запошљава 110 радника, али се очекује да ће се број запослених удвостручити. Свечаности су, поред руководства и радника ТИ „Моравка“ присуствовали и представници других основних организација удруженог рада, друштвено-политичких организација и заједница. Присутне је поздравио Зоран Дубајић, директор „Моравке“ након чега је погон пустила у рад, пресецањем врпце, Десимирка Нишавић.


Поново почео да излази „Реч народа“- 30. мај 1952.

 После три године паузе поново је почео да излази „Реч народа“. Функцију главног и одговорног уредник листа, до 22. августа те године, обављала је историчар Драгица Лазаревић.


 Тито у Пожаревцу30. мај 1959.

 Након два дана боравка по источној Србији (Мајданпек, Кучево, Костолац), председник Јосип Броз Тито посетио је Пожаревац. На Тргу ослобођења пред око 50.000 грађана Тито је том приликом одржао говор. 

Припремио: З. Стокић