2020-08-28T08:19:50+02:00 28. августа, 2020. 08:19 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Воз до Ладних вода   – 25. август 1946

Пуштена је у јавни саобраћај узана пруга на релацији Петровац на Млави – Ладне Воде (Ждрело) у дужини од 16,2 км, Овим је омогућен железнички саобраћај на релацији Пожаревац – Петровац на Млави – Ладне воде (Ждрело) и обратно.


Саша Златковић,чувени глумац  –  26. август 1890.

У Пожаревцу је рођен Александар Саша Златковић, велики југословенски филмски и позоришни глумац тог времена. Његов отац Никола дошао је у Пожаревац из Брзохода (Жабари) и бавио се трговином. Саша је основну школу завршио у родном граду и почео да ради као шегрт. Сели се за Београд, где завршава два разреда гимназије, а потом ради као књижарски шегрт да би затим отишао за Панчево. У Војводини се прикључује путујућем позоришту, а 1909. примљен је у НП Београд као позоришни приправник. Учесник је Првог светског рата, преживео је Aлбанску голготу и био смештен у српском војном логору у Бизерти (Тунис), где је учествовао у оснивању позоришта за српске војнике и рањенике. Био је ожењен глумицом Зорком Зором Тодоровић, која потиче из познате глумачке породице. Александар Саша Златковић умро је 4. децембра 1956. у Београду.


Завршена доградња хотела „Дунав“  –  26. август 1977.

Завршена је изградња анекса хотела ,,Дунав“ и најављено да ће овај објекат прве госте примити од 2 – 4. септембрао у време одржавања ЉКИ чиме ће бити употпуњене угоститељске услуге предузећа ,,15. октобар“ ООУР ,,Авала“. Зоран Ненадовић, одговрни руководилац истакао је да дограђени део располаже кафаном са галеријом од 400 седишта, 2 салона и салом за игранке са позорницом у подруму и великом салом за састанке од 100 седишта.


Зубна амбуланта у Медицинској школи  –  30. август 1964.

У Медицинској школи отворена је Зубна амбуланта за потребе практичне наставе ученика зуботехничког смера. Амбуланта ће радити четири сата дневно за ученике али и за пружање помоћи пацијентима. Присутне на свечаности поздравио је директор школе Душан Цојкић.

                                                                                                                Припремио З. Стокић