„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.  


Преминуо др Никола Хаџи Николић – 12. април 1915. 

 Од пегавог туфуса преминуо је др Никола Хаџи Николић, први гинеколог – акушер у Државној болници у Београду.  Рођен је 1855.  у Пожаревцу.  Основну школу завршио је у родном месту, а по жељи оца Тихомира, трговачку школу у Цариграду. Диплому доктора добио је на Медицинском факултету у Берлину, а 1886. долази у Београд где ради као први гинеколог – акушер у Општој државној болници. Током свог радног века, на првом Гинеколишко-акушерском одељење био је шеф, а једно време и лични лекар краљице Драге Машин Обреновић. Све до 1905. године ради хонорарно у ,,Женској болници краљице Драге”.  Сматра се великаном српске гинекологије, своје радове излагао је на редовним састанцима Српског лекарског друштва. Током балканских ратова био  је на дужности у Пожаревачкој резервној болници, а за време Првог светског рата радио је  у војним болницама у Смедеревској Паланци и Петровцу на Млави. Марта 1915.  у Пожаревцу је примио одељење на коме су се лечили  оболели од пегавог тифуса. Тако се и разболео од ове болести од које је убрзо и умро. 


На Кросу Борбе  6.000 такмичара – 12. април 1987. 

 На Пожаревачком хиподрому одржан је 19. Крос ,,Борбе“. Иако је ову манифестацију пратило је кишно и хладно време, може се рећи да је организација била добра, а стаза уређена. Такмичари су долазили из свих крајева Југославије било их је више од 6.000.  Одржано је укупно 18 трка.  У трци на 8.000 м. поново је блистао Јануз Јанузи из ,,Електропривреде“ Обилић, који је одбранио прошлогодишњу титулу. Добитник је Трофеја Борбе,  рад академског вајара Небојше Митрића који му је уручио Миша Васиљевић, главни и одговорни уредник листа ,,Спорт“. Међу сениоркама, без премца тријумфовала је  Снежана Пајкић, док је  у Меморијалној трци победу однео Неђо Марјановић из Власенице.


Други Сабирни центар у Брадарцу – 14. април 1995. 

 У Брадарцу је активиран систем пуњења цистерни нафтом,  односно отворен је и пуштен у рад други Сабирни центар ,,стишке“ нафте Брадарац – Маљуревац. Први овакав центар, ,,Сираково“, отворен је 1990. године. Осим представника Браничевског округа и Општине Пожаревац, свечаности у Брадарцу присуствовале су и високе личности из Републике: Драган Томић, председник Народне Скупштине Србије, др Драган Костић, министар за енергетику у Влади Србије и Рајко Јовановић, директор ,,Југопетрол – нафта“ и представник Владе Србије. На свечаности су говорили Рајко Јовановић и др Драган Костић, који је подсетио да се на овај дан обележава и 48 година постојања и рада ,,Југопетрола“ као и да је у Пожаревцу, тим поводом, на простору између Фабрике ,,Бамби“ и ПЗП ,,Пожаревац“ пуштено у рад складиште ,,Југопетрола“ капацитета 300 кубика годишње.

Припремио:  З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content