„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Приватни рендген прегледи – 27. 04.1876.

У Пожаревцу је рођен др Душан Радојковић, срески лекар. Гимназију је завршио у Пожаревцу а медицински факултет 1905. у Бечу.  Јула 1912. постављен је за среског лекара у Пожаревцу, а службовао је и у више других места у Србији. Бавио се и приватном праксом. Лист ,,Грађанин“ својевремено је објавио да је 10. априла 1914. доктор Радојковић инсталирао рендген апарат у свом стану и да тамо прима пацијенте и обавља прегледе.  Као окружни физикус пензионисан је 27. јуна 1941. године.

Стална изложба на Тулби – 27. 04. 2012. 

Фондација ,,Пожаревачки мир“,  у реплици царског шатора на Тулби ма којој  21.07. 1718. године  потписан Пожаревачки мир, поставила сталну изложбену поставку.  На изложби су приказани  оргинални предмети тога доба и фотокопије које сведоче о овом историјском догађају.

 Железничар испред Галенике – 29. 04. 1969. 

Објављена је вест да су стонотенисери Железничара из Пожаревца победили екипу ,,Младост“ из Нове Пазове резултатом 5:3. За екипу Железничара наступили су Самарџић, Ристић и Грујић. Овај резултат донео је пожаревачким  стонотенисерима прво место са четири бода предности испред Галенике. Био је то до тада њихов највећи успех. Почетком маја стонотенисери Железничари покушаће да се квалификују у виши ранг такмичења и ако то остваре  моћи ће да се похвале успехом већим од оног који су очекивали и највећи оптимисти. 

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content