„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Литасовци обележили Светог Илију – 2. август 2008.

 У организацији Синдиката Веолие Транспорт Литас а.д. Пожаревац,  у ресторану ,,Тулба“ по осми пут, радници предузећа обележили су  су славу Св. Илију. У синдикалним просторијама фирме обављена је церемонија резања колача у присуству свештеника Драгана Лазића и домаћина славе, новог генералног директора Зорана Јанковића. На свечаности у ресторану радницима са 10, 20 и 30 година проведених у Литас-у уручена су признања.

 Нова апотека у Пожаревцу – 5. август 1892.

Министарство унутрашњих дела донело је решење да се мр Мијајлу Душманићу дозволи отварање апотеке.  Он је 1894/95, на тада Великој пијаци (данас угао улица Вељка Дугошевића и Кнез Лазара) подигао велелепну спратну зграду у чијем је приземљу отворио апотеку, трећу у вароши. Када се Мијајло повукао из активне службе, наслеђује га млађи син Драгослав Душманић.  Године 1949. почео  је откуп приватних апотека, па је тако ова апотека постала државна са називом  ,,Здравље“ Пожаревац.

 Преминуо Петар С. Павловић – 5. август 1938. 

У Београду је умро Петар С. Павловић, проф. геолог Велике школе и Универзитета у Београду. Рођен је 1864. у Пожаревцу. Син је коњичког потпуковника Стојка Павловића и мајке Јелене – Лене Луњевице, кћерке газде Николе Луњевице. Написао је већи број радова из терцијалне фауне, студија и моногафија.  Открио је више фосила специјално – терцијалне мекушце.  Један је од оснивача Музеја српске земље, данас Природњачког музеја.  Био је члан Српске краљевске академије,  данас САНУ.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content