„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Зубна амбуланта у Медицинској школи – 30. август 1964.  

 У пожаревачкој Медицинској школи у Пожаревцу свечано је отворена зубна амбуланта за практичну наставу ученика зуботехничког смера. Амбуланта ће четри сата дневно служити за практичну наставу ученика a преостало време користиће за пружање услуга пацијентима. Свечаности отварања присуствовали су представнници друштвено-политичких организација Смедерева и Пожаревца, Среске скупштине и Општинске скупштине Пожаревца као и велики број здавствених радника. Добродошлицу је гостима пожелео директор школе Душан Цојкић.

Трговачка омладина добила Дом  –  31. август 1930. 

У Пожаревцу је одржана свечаност поводом завршетка изградње Дома пожаревачке трговачке омладине (ПТО) и његове предаје корисницима од стране задужбинара Саве Мирковића и Михајла Ст. Павловића. Свечаност је започета у Саборној цркви архијериском службом, коју је вршио Битољски владика Јосиф. Присуствовале су многе познате личности, краљеви изасланици, представници Општине, Округа, министарстава…Испред зграде Дома присутне је поздравио Илија Н. Ђорђевић, председник Општине.

Пожаревачка трговачка омладина настала је 1892 .године, а обновљена 1903. Дужи временски период није имала своје просторије што је утицало на њен рад. У више наврата покушавано је да се реши овај проблем али се то десило тек када су  задужбинари, трговци Сава Мирковић и Михајло Ст. Павловић одлучили да финансирају изградњу дома. Приликом предаје Дома на коришћење, Михајло Ст. Павловић одржао је краћи говор у коме је напоменуо да један део зграде треба да служи за потребе  школе ПТО,  други за активности Соколског друштва, а трећи за културне активности Пожаревца. На свечаности су још говорили Драгољуб Јаковљевић, председник ПТО, Светислав Кузмановић, старешина Соколског друштва и Михаило Маринковић, председник Одбора за подизање Дома и председник ПТО. Свечани ручак одржан је у хотелу „Српска круна“, а у вечерњим сатима и музичка забава у сали Дома.

Изложба посвећена коњичком спорту – 31. август 1973. 

Поводом јубиларних, десетих Љубичевских коњичких игара, у сали Дома ЈНА отворена је изложба слика посвећена коњарству и коњичком спорту. Изложбу су организовали Ликовни клуб ,,Милена Павловић – Барили“ и Ликовна секција Дома ЈНА. Изложени су радова Мирослава Арсића, Небојше Крстића, Мухаџери Халила, академских сликара, Станимира Павловића, академског вајара, Лале Ђорђевића, Павла Миладиновића, Радомира Радовановића и Србе Пацића, просветних радника и пензионера  Милета Богдановића и Драгана Стојановића – Четкина.

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content