„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

 „Девојачка клетва“ пред Пожаревљанима25. 9. 1911.  

 У Пожаревцу је изведена представа Нишког позориште ,,Синђелић“. Реч је о представи ,,Девојачка клетва“,  комаду  у три чина који је наишао на велико интересовање и одушевљење Пожаревљана. У  насловним улогама појавили су се глумци Љубинко Петровић и Светислав Динуловића.

 Отворена друга апотека 27. 9. 1881.

 Отворена је друга по реду апотека власника Андрије Марковића који је у њој радио све до 1885. године, а када се разболео, посао су преузели администратори. Године 1925. апотеку откупљује Светислав Кузмановић и постаје нови власник. Објекат се првобитно налазио у Табачкој чаршији да би се касније апотека преселила у зграду на Краљевом тргу,  данас Тргу ослобођења.

 Одлазак боксера Мирковића 28. 9. 2016. 

У Пожаревцу је преминуо Сретен Мирковић, члан Боксерског клуба ,,Млади радник“ из Пожаревца,  БК ,,Смедерево“ из Смедерева, БК ,,Партизан“ из Београда и репрезентативац тадашње Југославије у боксу.  Своју богату каријеру почео је да гради управо у БК ,,Млади радник“ са тренерима Владимиром Станисављевићем и Благојем Вујчићем.  Био је боксер у полувелтер категорији са 63,5 кг. Каријеру је завршио у средњој категорији са 75 кг.  Имао је 480 победа од којих је 300 завршено нокаутом. Најпознатији Сретенов меч догодио се 1979. у Келну на првенству Европе када је освојио сребрну медаљу, после пораза у финалном мечу са Ернестом Милером. Са 36 година, на наговор Слободана и Тадије Качара, напустио је аматеризам и једно време радио као професионалац да би се касније поново вратио у аматерске воде.     

 Поред сребрне медаље освојене у Келну његови велики успеси су и освајање титуле најбољег спортисте СФРЈ у Пули, титуле двоструког јуниорског првака Балкана и двоструког јуниорског првака Југославије, добитник  је две ,,Златне рукавице” и награде ,,Београдски победник” 1985. Освајач је и титуле живе легенде спорта и најбољег боксера 20. века браничевског округа. 

 Рођен Коста Протић 29. 9. 1831. 

У  Пожаревцу је рођен Коста Протић, ђенерал кнеза Михаила (1865), министар војни (1875), ађутант кнеза Милана (1875-1880), краљев намесник (1889-1892) и намесник након абдикације краља Милана (1889).  Отац му је био Стеван, трговац, а мајка Милосава. Основну школу завршио је у Пожаревцу.                                                                                                                                                                                                                                                                           Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content