„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице

Митрополит Герасим -13. октобар 1831.

Митрополит Мелентије Павловић хиротонисан је као Герасим Ђорђевић, настојник манастира Студеница за епископа Пожаревачког. Посвећени епископ Герасим, међутим, ни тада, а ни касније, није заузео трон браничевског епископа, нити је Браничевска епархија тада обновљена, јер је отишао за епископа упражњене Шабачке епархије.

Пензија као захвалност за бригу о здрављу – 13. октобар 1833.

Указом кнеза Милоша Обреновића, у Пожаревцу је др Барталомеу Силвестру Куниберту (1800-1851) додељена доживотна пензија од 300 форинти у сребру за заслуге и захвалност о старању за кнежево здравље и здравље његове породице. Средства ће бити исплаћивана из сопствене кнежеве касе. Кнез Милош је био у добрим односима са Кунибертом, кумовао је његовој деци, а и порадио да Куниберто добије место лекара београдске вароши у лето 1832.

Христић постављен за председника суда – 13. октобар 1847.

За председника Окружног суда у Пожаревцу, постављен је Никола Христић и на тој дужности остао је до 15.јуна 1850.године, када је касније именован за председника Владе и министра унутрашњих дела Србије.

Умро певач Златко Голубовић – 13. октобар 1999.

У Београду је у 59. години умро Златко Голубовић, југословенски и српски кантаутор, певач забавне музике и шансоњер. Издао је 16 синглова, учествовао на Сплитском фестивалу, у ТВ забавној емисији ,,Образ уз образ“… Средином 70-тих година XX века повлачи се са сцене и свира у иностранству углавном у Грчкој и Немачкој, јер му је било забрањено појављивање на југословенским телевизијама и фестивалима. После дуге паузе појавио се 1992. на ревијалној вечери ,,Београдског пролећа“.

Припремио: З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content