„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Јубилеј СДК –  9. новембар 1979.  

Служба друштвеног књиговодства (СДК), Филијала у Пожаревцу, одржала је свечану седницу Савета поводом 20 година рада. Реферат о развоју и наредним задацима поднео је директор филијале Драган Јовановић. На свечаној седници четворици радника „који су остварили изузетне резултате и допринели афирмацији службе“ додељене су златне значке. Сутрадан, 10. новембра 1979. на свечаној седници колектива златне значке биће уручене и радницима који су у СДК провели 20 година. 

 Одлазак прим. др Миомира Бранковића – 12. новембар 1995.

У Пожаревцу је умро прим.др Миомир Бранковић. Рођен је у Београду 14. октобра 1923, Медицински факултет завршио је 1952. са средњом оценом 9,8, специјализацију 1960., а звање примаријуса добио је 1969. Докторску дисертацију ,,Еволуција методологије рада дечјег диспанзера у Пожаревцу 1960-1977“ одбранио је на Медицинском факултету у Београду 26. марта 1980. Био је дугогодишњи руководилац Дечијег диспанзера у Пожаревцу и веома цењен дечији лекар.

 Живот у години колере  – 13. новембар 1848.

Начелство Округа пожаревачког доставило је Министарству (Попечитељству) унутрашњих дела ,,Главно известије о овогдишњој колери“ у Округу пожаревачком. Достављени извештај базиран је на основу писменог лекарског извештаја др Аћима Медовића о раду на сузбијању колере, начину лечења, броју оболелих и умрлих. Обзиром да је колера трајала до краја октобра, коначан број оболелих и умрлих био је  већи него што је то наведено у извештају. 

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content