„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

 Премијера  „Ивкове славе“ –  20. децембар 1952. 

Чланови драмске секције железничког КУД-а  ,,Светозар Марковић“ из Пожаревца извели  су у пожаревачком позоришту премијеру представе ,,Ивкова слава“ од Стевана Сремца. Поред чланова драмске секције учествовале су и чланице фолклорне секције: Милка Милошевић, Љубинка Станковић, Лела Стокић и Лела Дрењаковић. Оне су, увежбаним чочечеком допринеле изванредном утиску који су са премијере понели гледаоци.  

 Бакљада у част празника ЈНА – 21. децембар  1950. 

 У Пожаревцу је, у вечерњим сатима отпочела прослава 22. децембра, Дана југословенске армије. Град је био окићен заставама, а већина продавница и излога украшена фотографијама из живота припадника војске. Одржан је и дефиле војника док је око 1.000 омладинаца и омладинки приредило бакљијаду окончану ватрометом. У сали Градског народног позоришта потом је одржана свечана академија са културно-уметничким програмом на крају.

 Новогодишњи концерт Болера – 23. децембар 1997.  

У великој сали Дома културе у Пожаревцу, Плесни клуб „Болеро“ одржао је Новогодишњи концерт. Гости су били чланови Плесног клуба , „Наталија и Ивица“ из Београда и „Амадеус“ из Пожаревца. Водитељ на концерту био је Миња Субота, а покровитељ догађаја Холдинг компанија „Бамби“.

Горела „Српска круна“ – 24. децембар 1929.  

У елитном хотелу „Српска круна“ избио је пожар чији је узрок била неисправна електрична инсталација на спрату зграде. Штета од пожара процењена је на милион динара. Власник хотела Риста Колоњас одмах је приступио уређењу приземног дела, док спрат није поправљан све до ослобођењa Пожаревца 1944.године.

   Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content