“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


„Унион МЗ“  Апсолутни шампион – 19.мај 2009. 

ПП  „Унион МЗ“ из Пожаревца, власника Звонка Миленковића, на 76. Међунатродном сајму пољопривреде у  Новом Саду освојило је титулу Апсолутног шампиона у свињарству, узгојем расе ,,Ландрас“. Ово је  друга титула овог предузећа добијена на овако престижној сајамској манифестацији. У Новом Саду су, поред Унион МЗ из Пожаревца учествовали још и Фабрика машина  „Морава“, „Житостиг“ и ПСС „Пожаревац“, некадашњи Завод за пољопривреду „Стиг“.


  „Љубичево“ уместо „Мораве“ – 20.мај 1866. 

Коста Цукић (1826-1879), министар финансија, највећи економски стручнак кога је Србија у то време имала, уз сагласност књаза Михаила издао је Решење да се добро „Морава“ преименује у ,,Љубичево“ у знак сећања на Љубицу која је била први управник економије  „Морава“. Коста  је ново име „Љубичево“  предложио у договору са Јефтом Стојановићем, чувеним ага Јефтом. Књаз Михаило је нови назив без поговора прихватио.      


                                                              Основана „Слога” 21.мај 1893. 

У задужбини Ђорђа Селића и његове супруге Јелене, на некадашњој ,,Пилићарској пијаци“, основано је Удружење „Слога“, хуманитарна организација чланова  пожаревачких занатлија и радника, са циљем да се прикупљеном чланарином помаже чланству у случајрвима болести, смрти, неспособности за рад… Обзиром на то да је међу занатлијама било и доста младих људи, у оквиру Удружења оформљена је и певачка дружина „Слога“ која је веома брзо стекла популарност и богатим хорским репертоаром наступала у разним приликама. 

                                                                                                     Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content