2020-07-29T18:26:24+02:00 29. јула, 2020. 18:26 |

Без потребе за ванредном ситуацијом али ни за опуштањем

 У Петровцу је на састанку Штаба за ванредне ситуације, председавао заменик председника Општине Горан Ристић, разматрана тренутна епидемиолошка ситуацију. Констатовано је да број заражених вирусом Ковид – 19 расте, али да и даље нема потребе за проглашењем ванредне ситуације и за ограничавање рада угоститељских објеката. Прати се развој ситуације и најважније је да превеликог оптерећења болничких капацитета нема и поред раста броја заражених, што је један од главних критеријума за увођење ванредне ситуације. 

Међу пацијентима у време одржавања ове седнице било је и оних са тежом клиничком сликом, али не и животно угрожених или на респираторима. „То свакако није разлог за опуштање, већ напротив, озбиљно упозорење колико је неопходно стриктно поштовање мера и смањење свих непотребних контаката и окупљања. У суштини, мере које сада важе, најбитније су од свих мера, чуло се на Штабу на коме је апострофирано да су маске обавезне у затвореним просторима, као и на отвореном уколико не постоји могућност одржавања дистанце. Окупљања су дозвољена до 10 особа. „Посебно напомињем, да је ношење заштитних маски обавезно и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, банака, апотека, аутобуских, стајалишта и слично. У суштини када је реч о мерама, највише је на нама самима да се одговорно понашамо и да следимо препоруке. Сигурно да је лакше носити маску него се заразити и ићи у карантин, и то не само инфицирана особа, већ цела породица, истакао је Ристић.

      Додатне мера превенције налазе се у Правилнику о мерама за безбедан и здрав рад који је донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а који је у обавези да усвоје сви послодавци до 10. августа ове године. Њиме се утврђују активности којима се повећава и унапређује безбедност и здравље запослених ради спречавања појаве епидемије заразне болести, као и мере и активности које се предузимају у случају појаве епидемије. Локална комунална инспекција ће у оквиру своје надлежности појачати контролу свих мера. 

        „Имамо пуно поверење у нашу Општу болницу и Дом здравља и у њихове капацитете за организовање рада, у овим, отежаним условима, речено је на Штабу са кога је апеловано на грађане, по ко зна који пут, да се строго придржавају мера и да смање социјалне контакте.