2020-09-15T09:34:24+02:00 15. септембра, 2020. 09:34 |

Бијенале “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“у Градишту

Изложбом уметничких дела и свечаним скупом у градском здању у Великом Градишту, у присуству челних људи општине и уметника са свих страна света, отворено је 2. Међународно бијенале “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“.


Свечаност је отворио председник Општине, Драган Милић, поздравивши уметнике који су се упркос тешкој ситуацији са корона вирусом окупили на колонији. Он је присутне упознао са потенцијалима општине.

-Велико Градиште је град туризма, спорта и постаје, врло озбиљно, град уметности. Градиште има традицију, има петнаестак сликара и вајара и веома сам задовољан и срећан што по други пут одржавамо бијенале као и ликовну колонију, посвећене Милану Бесарабићу, нашем великом уметнику, вајару, сликару, музичару, поети и правнику. Посебно сам задовољан поруком коју колонија ове године носи: „Сачувајте душу и воде“. Вероватно нас планета Земља мало опомиње, па и са короном, шта јој све чинимо, а ви уметници се борите да стварно покушамо да сачувамо природу, воде, а  Земља и природа ће нам адекватно вратити, нагласио је председник.

Милић је овом приликом представио идеју и  жељу да уметничке слике красе простор сваке јавне установе у Градишту, а скулптуре градски парк и додао да је план Општинe да, заједно са Удружењем, на Сребрном језеру, обезбеди зграду која ће постати дом уметника из читавог света.

Организатор бијенала је Снежана Милошевић, заступник Удружења „Focus Europa“ за Југоисточну Европу  која је истакла да је ове године било  изузетно тешко изабрати најбоље  због велике конкуренције,  напоменувши да награде – отворени кавези, пуштених голубова, и цвеће које је Бесарабић волео, симболишу његову пацифистичку природу: 

-Порука мира, цвеће и ова слобода не могу да се купе никаквим новцем. Зато вас молим да се сви људи добре воље, какви сте и ви, што више боримо против пандемије добром вољом, љубављу, разумевањем и добротом као што је то радио Милан Бесарабић.

Скупу се обратио и Горан Јовановић, селектор и учесник, истакавши да су уметници постали једна велика фамилија широм света, али и да се сви великим делом свога бића осећају Великоградиштанцима.

Жири у саставу Ашраф Абдел Кадер и Ваел Дарвеш из Египта, Мохамед Фата из Ирака, Неџиб Рокбани из Туниса, Луц Бено Краке из Немачке, Радојка Самарџија и Лела Ликар из Србије изабрао је најбоља од 48 дела која су била избор селектора.

Гран при бијенала, уз новчану награду од по 33.300 динара, поделили су Весна Сушић из Црне Горе, Оксана Евдокименко из Белорусије и Славољуб Радивојевић из Србије. Другу награду добили су уметници Гилер Ерол Генц из Турске и Анатоли Концуб из Белорусије. Семану Абубакеру Саеду из Ирака и Снежани Пешић Ранчић из Србије припала је трећа награда. Награду публике освојили су Ђорђе Станић и Драган Тасић из Србије, Жељан Павић из Хрватске и Анатоли Ивакин из Русије. Гласао је и Савет уметника који је за набоље дело прогласио рад свог колеге Рајка Сушића из Црне Горе, а свим учесницима бијенала додељени су сертификати.

Поставком у холу зграде представљено је педесетак уметничких дела деветнаесторо сликара и вајара из Алжира, Авганистана, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Египта, Хрватске, Холандије, Израела, Ирака, Казахстана, Немачке, Русије, Словеније, Србије, Туниса, Турске и Украјине.

Сликарска колонија одржана је од 7. до 14. септембра, а други циклус под називом „Уметност без граница“ траје  до 19. септембра.