У недељу 5.новембра у Пожаревцу почиње 19.Бијенале „У светлости Милене“ које се од 1983.године приређује у Галерији која носи име светски признате сликарке Милене Павловић Барили. Тема овогодишњег Бијенала је „Колектаријум из Венериног дневника” док ће најновија ликовна остварења представити Маја Обрадовић, Славко Крунић, Зоран Игњатовић, Марко Тубић, Вељко Вељаревић, Наод Зорић, Јулија Дашић, Радован Кунић, Маја Мајолиница, Ото Рап (Otto Rapp), Маријана Ракићевић, Зоран Круљ, Жељко Ђуровић, Саша Марјановић, Сања Жигић и Иван Перак.

Селектор 19.Бијенала „У светлости Милене“ је доктор ликовне уметности Снежана Петровић, председница жирија историчар уметности проф. др Дијана Метлић а чланови академски сликар, Владимир Дунић и историчар уметности Виолета Томић.

Милена Павловић Барили рођена је 5.новембра 1909.године у Пожаревцу из брaкa Дaницe Пaвлoвић, потомкиње нajстaриje Кaрaђoрђeвe кћeри Сaвe и Бруна Барилија чији је родослов повезан са породицом Кaрлa Гoлдoниja, значајног италијанског драмског писца и либретисте осамнаестог века. Након Уметничке школе у Београду и Академије у Минхену, богат стваралачки пут водио ју је од родног града преко Париза, Лондона, Осла до Њујорка.

Током кратког али ефектног и специфичног ликовног живота, под Милениним рукама настало је више од 300 радова као и завидан број скица и цртежа. Боравак и рад у Њујорку оплеменила је и као илустратор елитног модног часописа Вог, ангажовањем у неколицини значајних часописа и журнала, дизајном рекламних плаката за највеће модне куће као и светски познату козметичку индустрију Ревлон. На жалост, талентована уметница рано је напустила овај свет преминувши 6. марта 1945. године.

Уз Галерију Милене Павловић Барили у Пожаревцу, њена дела данас су саставни део бројних светских музеја, Народног и Музеја савремене уметности у Београду, као и небројено приватних збирки у многим земљама.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content