Чланови Позоришта „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац током марта имаће завидни гостујуће такмичарски период широм Србије. Прво гостовање реализовано је у четвртак, 2. марта, када су Пожаревљани наступили на сцени Градског позоришта у Јагодини. Овом приликом публици су се представили најновијим остварењем овогодишње сезоне, комадом „Злочин и казна“,  који је за сцену адаптирао и режирао Милош Јагодић. Ликове Фјодора Достојевског оживели су Валентино Ољача, Слободан Степић, Сара Траиловић, Петар Јовановић, Зоран Живковић, Бојан Николић, Душан Радовановић и Милош Мијаиловић.

                                   “Злочин и казна” на јагодинској сцени                        Фото: Б.Николић ЦЗК

Крушевачко позориште у свој мартовски репертоар уврстило је представу „Отац“, која је своју премијеру имала на пожаревачкој сцени јуна прошле године. Реч је о остварењу рађеном по тексту Аугуста Стриндберга редитељке Драгане Данде Стојановић у коме глуме Зоран Матијевић, Наташа Илић, Гордана Митић, Драган Николић, Ена Бајић, Зоран Стаменковић као и сама редитељка Данда Стојановић. Позориште „Миливоје Живановић“ представиће се у четвртак, 16. марта.

Детаљ из комада “Отац”

Три дана касније, 19.марта, пожаревачка ансамбл представа „Сан летње ноћи“ биће изведена у Крагујевцу, у надметању за награду овогодишњег Фестивала аматерских позоришта „Кулиса“. Селектор осмог фестивала Драган Јаковљевић, који организује Студенстки културни центар Крагујевац под слоганом „Љуљај ме нежно“, образложио је учешће Пожаревљана речима: „Редитељ Дејан Цицмиловић својим богатим редитељски и педагошким искуством, пажљиво се бави сваким ликом, и успешно реализује ансамбл представу раскошног визуелног идентитета.“

Детаљ са премијерног извођења “Сна летње ноћи”

Част да увеличају и изборе се за једну од награда, чланови Позоришта „Миливоје Живановић“ имаће и на Првом позоришном фестивалу глумаца аматера који се одржава у Кучеву. На фестивалу који има циљ да представи позоришне аматере публици и афирмише њихов рад, више од двадесет пожаревачких глумаца представиће се култним текстом Горана Марковића „Мајстори, мајстори“ у режији Владимира Велковског. Такмичарски наступ је у петак, 24. марта, на Великој сцени Центра за културу „Драган Кецман“. 

Пожаревачки “Мајстори”

Паралелно са поменитим наступима и надметањима, глумци који своја остварења креирају под кровом Центра за културу Пожаревац надахнуто раде на припреми три нова позоришна пројекта различитих жанровских сегмената, а како сазнајемо, очекивања су да током 2023. године године буде још неколико сценских остварења. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content