Чињеница да је пандемија короне током године која је на истеку забележила тренд јењавања, разговор са Бојаном Динићем, чланом Градског већа за пољопривреду, заштиту животне средине и здравство започели смо управо фокусом на  здравље.   

-Најпре треба подсетити да Град Пожаревац, када је о оснивачким правима реч над Домом здравља и Општом болницом нема ингеренције, јер обе установе припадају Министарству здравља Републике Србије. Но, ова чињеница нас ни у ком случају не ограничава да их третирамо као наше,  каже Динић.  

Бојан Динић

– Наша међусобна сарадња и комуникација су на завидно високом нивоу, а у складу са законским оквирима изнађено је решење за значајно улагање у првом реду када је ново крило Болнице у питању. Град Пожаревац је у овај пројекат до сада укупно уложио милион евра. Имајући у виду оправдане захтеве Службе хитне медицинске помоћи Град је донирао два нова санитетска возила чиме је пружена велика подршка делу примарне заштите здравља суграђана, сазнајемо од Бојана Динића који је истакао да вредност дариваних возила износи преко 10 милиона динара.

 Још једна у низу подршке је недавна куповина савремене стоматолошке столице која је била неопходна овој служби која ради у окриљу  Дома здравља Пожаревац. 

-Узимајући у обзир потребе, у најскорије време набавићемо и поклонити још две столице, најављује. 

Чињеница да Дом здравља Пожаревац у евентуалним ванредним случајевима нема алтернативу за резерно напајање електичном енергијом, Град је определио средства и у току је поступак јавне набавке агрегата адекватног потребама. Њиме ће се напајати Општа, Хитна и Стоматолошка служба. Наравно, Град се не зауставља на томе и већ у наредној години наставиће се адекватна подршка пожаревачком здравству. 

СУБВЕНЦИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Имајући у виду да  је пољопривреда једна од основних грана делатности на територији Града Пожаревца, које су могућности, какве погодности и шта је конкретно у урађено као подршка пољопривредницима, питамо Динића.

– О овој области увек говорим са великим поштовањем. Наиме, реч је о људима који производећи намирнице обављају једну од виталних области живота. Како Град Пожаревац има одличну сарадњу и комуникацију са њима, увек смо током припрема планова за будући период разговарали са тим људима, што се показало позитивним. Оно што је најбитније су субвенције које Град даје за улагање у пољопривреду, односно њене гране развијене на овој територији. Трудимо се да испратимо све њихове потребе уз сагласност Министарства пољопривреде, тако да смо између осталог у скаду са сагледеним и објективним условима на тржишту на предлог самих пољопривреника изнашли могућност и подигли субвенције са 300.000 на 500.000 динара.  Уговоре о подстицајним средствима у пољопривреди потписало је 276 пољопривредника, удружења као и Пољопривредна саветодавна стручна служба која се јавила на конкурс Града за бесплатну анализу земљишта пољопривреницима, објашњава   Бојан Динић истичући да је укупна цифра око 42,5 милиона динара, чиме Пожаревац спада у градове са највећим издвајањима за ову намену. 

ЗА ЗДРАВИЈУ ЖИВОТУ СРЕДИНУ

Улагање у заштиту животне средине значајан је фактор коме Град Пожаревац посвећује посебну пажњу. 

– Позитиван фактор у заштити животне средине је почетак рада ЕПС-овог постојења за одсумпоравање у Костолцу. Самим тим. средства за заштиту животне средине у Буџету Града Пожаревца су драстично умањена, а за 2023. годину пројектована на око 200 милиона. Но, опредељена средства далеко су од неопходних за сваки сегмент који има додриних тачака са заштитом животне средине, јер су у питањи скупи пројекти, истиче Динић.

– У 2022. години кроз буџетски Фонд за заштиту животне средине уложили смо у пројекат изградње, доградње и реконструкције примарне и секундарне канализационе мреже ЈКП „Водовод и канализација“, затим набавку два ауто смећара и мини смећара за ЈКП „Комуналне службе“. Ту је и пројекат последње 7. фазе извођења санационих радова и чишћења регулационог корита реке стара Млава, веома битан за насеља и компаније које гравитирају овој реци. Значај није потребно наглашавати, већ се сетити 2014. године, а окончани радови су превентива у заштити домаћинстава, индустријских постојења и здравља људи који живе на том подручју. Овде је неизостано поменути и редовно одржавање у које се такође улажу средства, каже наш саговорник наглашавајући да је током 2022. године улагано и у пројекат ширења топлификационе мреже, јер се затварањем индивидуалних ложишта пропорционално смањује емитовање штетних гасова. 

Град Пожаревац потписао је oвe гoдинe тројни споразум са ЈКП „Водовод и канализација“ и „KfW“-a зa изгрaдњу пoстрojeњa зa прeчишћавање oтпaдних вoдa. 

– Инвeстициja врeднa вишe oд 18 милиона евра веома је значајна за Град Пожаревац јер ће се постројењем омогућити eкoлoшки и хигиjeнски бeзбeдни трeтмaн третирања oтпaдних вoдa у склaду сa стaндaрдимa Eврoпскe униje и Рeпубликe Србиje. 

Када је о мерама енергетске ефикасности Mинистaрствa рудaрствa и eнeргeтикe реч, Грaд Пoжaрeвцa je на конкурсу добио 7.100.000 динaрa и исту суму определио из сопствених средстава.

– По окончаном конкурсу за физичка лица, навише Пожаревљана било је заинтересовано за замену столарије, уговори су потписани тако да се сада очекује само реализација, закључује Динић.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content