МИНИСТАР ОДБРАНЕ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ПОСЕТИО ЦЕНТАР ЗА ОБУКУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У ПОЖАРЕВЦУ

 

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посeтили су Центар за обуку копнене војске у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Након свечаног дочека и састанка са представницима Центра и градоначелником Банетом Спасовићем, висока делегација је обишла касарну, Спомен собу, фискултурну салу, а припадници Центра су демонстрирали оспособљеност у извођењу радњи и поступака војника у борби и припремили изложбу дела исхране са намирницима које се могу наћи у природи.

Након разговора са војницима, министар Александар Вулин је истакао да ће у наредној години посебан акценат бити стављен на побољшању обуке, те на побољшању физичке спремности сваког војника.

-Сваки наш припадник заслужује максималну пажњу, заслужује прилику да буде обучен по највишим светским стандардима, баш као што је већ сада и опремљен по највишим стандардима. Министарство одбране у оквиру својих надлежности ће учинити све да са читавом Владом Републике Србије обезбеди и да Војска Србије и сваки њен припадник буде и у материјалном смислу збринут. Управо због тога, по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Влада Републике Србије је формирала комисију за решавање стамбених питања свих припадника безбедносног сектора. Дакле, Влада Србије ће спровести политику председника Републике Србије о великој, масовној стамбеној изградњи за потребе свих припадника безбедносних структура. То је наш начин да покажемо колико нам је стало до ових људи, да покажемо да је војнички позив нешто што се у Србији цени. Србија је поносна на своју војску, она се ослања на своју војску и баш због тога ће учинити све да материјални положај свих војника буде унапређен и свих припадника безбедносних структура. Војска Србије никада није окренула леђа својој земљи и зато ова земља и овај народ показују да то умеју да цене и показују да никада неће окренути леђа од своје војске. Да бисмо били војно неутрална земља ми морамо да будемо војнички снажна земља, јер само таква земља се поштује и само тако војнички снажна земља може да рачуна да ће своје одлуке доносити самостално, поручио је Вулин.

Начелник Генералштаба Љубиша Диковић рекао је да припадници Војске велику пажњу поклањају развоју и одржавању борбене способности и навео да ће наредна година бити година бољег стања, посебно по питању статуса и стандарда припадника Војске.

-Обука је један од најважнијих чинилаца те борбене способности војске, поред доктрине, образовања, инфраструктуре, наоружања и војне опреме. Суштина обуке јесте да војник, односно војна формација, све што може да доживи на бојишту извршавајући борбене задатке, то не буде први пут. Дакле, да се то прво доживи на обуци, а самим тим да се на најбољи начин припреми како да поступи и како да се понаша у конкретној борбеној ситуацији. Центар за обуку копнене војске поседује капацитете и интелектуалне и материјалне за индивидуалну и колективну обуку у складу са захтевима савременог начина употребе војске у свим мисијама, и то смо данас имали прилике и да видимо. Ово је прилика да припадницима Војске Србије одам признање што су заиста стоички, рекао  бих државотворно, поднели све напоре економског опоравка земље. Одао бих признање  припадницима Центра за обуку копнене војске и војницима на добровољном служењу војног рока на великој мотивацији коју су показали у току реализације обуке, истакао је генерал Диковић.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је нагласио да је за Пожаревљане војска светиња и да то доказају на сваком кораку гостопримством према припадницима Војске, те да локална самоуправа чини све што је у њеној моћи да помогне Гарнизону у Пожаревцу.

-После неких немилих догађаја који су се десили у Граду Пожаревцу, надам се да смо сви јасно ставили до знања да не сме бити дискриминације у нашем граду, а посебно према припадницима Војске Србије, рекао је Спасовић.

                                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content