Пожарељанин Божидар Мирковић добитник је златне медаље на последњем Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“, одржаном у Новом Саду. Његов изум – „Систем за рано упозоравање, ГПС праћење и даљинску контролу возила“, који је у фази патентирања у категорији проналазака, привукао је велику пажњу посетилаца, међу којима и представника разних институција из земље и света.

Божидар (1970), рођени је Пожаревљанин и отац двоје деце. Запослен је у Огранку „ТЕ-КО Костолац“, на Површинском копу „Дрмно“, од 1997. године. ради у Машинској служби као машински предрадник на другом БТО систему. Реч је о тешком послу на отвореном, на висини, неретко под директним сунцем, кишом, ветром, снегом… са много прашине…

 „Колико год да је посао захтеван, мора да се обави. То је наша обавеза за коју примамо плату и односимо се одговорно. У свему томе квалитет више је колегијалност, каже Божидар и шаљивим тоном додаје: „То је наш Златибор зими, а бања лети, пошто имамо и снег и блато“.

По струци је машински техничар, школован у Техничкој у Костолцу. Када заврши радно време и породичне обавезе, журно седа за рачунар не би ли се посветио електроници и програмирању. Тако је годинама уназад правио разне практичне справе и алате који служе њему и породици. Међутим, последњи свој изум није могао да „сакрије“ од јавности.

„Систем за рано упозоравање, ГПС праћење и даљинску контролу возила“ потпуно је Божидарова конструкција, електроника, програмирање, апликација… На идеју је дошао након што је једном његовом колеги украден ауто упркос солидном алармном систему. Процес патентирања овог новог система заштите је у току и коначна реч тек следи, а за то време ефикасно чува Божидаров аутомобил.

Међутим, када је добио позив да учествује на Међународном „Тесла фесту“, пресудна је била упорност његове породице да га наговари на то да прихвати учешће: „Нисам био сигуран, између осталог и због трошкова, јер имам двоје деце која се школују, али породица је била упорна.

Иначе, „Тесла фест“ се одржава 32 године и прерастао је у значајан привредни, научни и културни догађај у земљи и региону, на којем се афирмишу иновације, проналазаштво и интелектуална својина као важан фактор развоја.

Испоставило се да су супруга и деца били у праву. Божидар је привукао значајну пажњу. Посебан утисак на њега оставио је директор Руске федерације за патенте, који му је честитао, али истовремено оставио у неверици: „Како је могуће да лете у свемир, а да немају нешто овакво, прокоментарисао је Божидар.

За функционисање овог система потребна су два мобилна телефона, повезана блу-тут или вај-фај везом и инсталирана апликација, путем које можете потпуно надзирати и контролисати своје возило.

„На тај начин добијате поруку о статусу вашег возила. Настојао сам да направим нешто што ће омогућити да моментално или у што краћем временском периоду знамо шта се дешава са возилом. Тачније, овако добијате смс поруку на мобилни телефон ако дође до прекида напона, нарушавања интегритета унутрашњости возила, до померања и слично. Тако рецимо, преко телефона можете извршити заустављање возила ако је у стању кретања. Услови за то су добар ГПС сигнал и да је брзина кретања возила мања од 30 километара на сат, што значи да чим буде кренуо или успорио, стао на семафору и слично.., ауто неће моћи да се покрене без дозволе власника. Такође постоје и две бекап варијанте. Дакле, ово је даљинска контрола возила и са минималним улагањем се добија максимум информација и безбедности возила, објашњава Божидар и на питање шта њему значи ово признање међународног ранга каже:

„После рођења моје деце, моје породице, ово је прво следеће што ме испуњава. Бројни људи од реномеа пришли су ми и честитали. Ово је велико лично задовољство и уз то чува мој ауто. Шта ће даље бити по том питању није ми толико важно.

Share.

Comments are closed.

Skip to content