У Скупштинској сали Града Пожаревца одржана је уводна радионица на тему израде планова јавног здравља у градовима и општинама Подунавског и Браничевског округа. Ову активност Стална конференција градова и општина реализује у оквиру Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“, који подржава Влада Швајцарске.

Др Јасна Аврамовић, Саша Павловић, Јасмина Танасић и др Ана Јовановић

Према речима градоначелника Пожаревца Саше Павловића пројекат има за циљ да унапреди планско деловање у области јавног здравља.

-Како би мере подизања здравства које спроводи држава Србија имале потпуни ефекат, неопходно је да и локалне самоуправе, сходно својим приоритетима, таргетирају краткорочне и дугорочне циљеве у својим срединама. Све то радимо како бисмо подигли превентивно деловање на разне изазове по јавно здравље, како у Браничевском, тако и у Подунавском округу. Ове две области у Србији усмерене једна на другу, имају заједнички Завод за јавно здравље, па је и потпуно логично што се удружени прикључујемо овом пројекту. Захваљујем се Сталној конференцији градова и општина која и овом активношћу још једном оправдава своје деловање и постојање, уверен да ћемо након завршетка овог пројекта, убрзо видети и његове резултате на терену, казао је Павловић.

Начелница Подунавског управног округа др Јасна Аврамовић истиче да је добро што овај пројекат у партнерству спроводе локалне самоуправе два округа.

-Добро је што заједнички наступамо, јер дошло је време да покажемо пријатељство и разумевање и да у партнерском односу решавамо проблеме. Потребно је да имамо јединствене циљеве и планове, да идемо у истом смеру, да говоримо о томе како да што лакше и једноставније уредимо правилнике и помогнемо пре свега, грађанима једног и другог округа, рекла је др Јасна Аврамовић.

Директорка Завода за јавно здравље Пожаревац др Ана Јовановић наглашава да је циљ одржавања радионица унапређење здравља и квалитета живота грађана, као и унапређење система подршке промоције здравља, значаја заштите животне средине и подршка превентивним активностима.

-Од данашњег скупа и будућих радионица очекујемо појашњења за све оне недоумице које смо имали око програмирања и буџетирања програма за јавно здравље. Брига за унапређење друштвеног здравља требало би да буде стална тема код доносилаца политичких одлука, стручњака и појединаца. Овакви састанци утичу на здравље читаве заједнице, различитих популацијских група, друштва. Уз то можемо да кажемо да ћемо отклањати ризике по здравље наших грађана, утицати на добробит наших грађана, наравно у складу са здравственом сликом сваке општине појединачно. Важно је да сви имају свест о нашем заједничком јавном здрављу и да постоји велика међузависност између екологије наше планете и свих људи. Добро је да наш закон препознаје и решава све активности везане за јавно здравље и потребно је да се стално о томе разговара и да се законски у локалним самоуправама и код свих актера јавног здравља регулише, зато што постоји неједнакост у здрављу појединаца, рекла је др Ана Јовановић.

Програмска директорка за друштвени развој СКГО Јасмина Танасић сматра да се стратешко планирање јавног здравља постиже само уз партнерство.

-Јавно здравље је организовани напор заједнице, свих актера у друштвеном животу људи, да омогуће појединцу, породици и друштву здраве изборе. Сви треба да имамо здрав избор у животу, али, да бисмо то могли морамо да имамо услове да то и остваримо, закључила је Танасић.

У радном делу састанка говорила је др Мирјана Живковић Шуловић испред Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, а скупу су присуствовали представници Смедерева, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Кучева, Малог Црнића, Великог Градишта, здравствених и социјалних установа.

                                                                      Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content