2021-08-31T19:51:24+02:00 31. августа, 2021. 13:41 |

Будућност за пожаревачки крај

У згради Председништва Србије 28. августа потписан је уговор са представницима кинеске компаније „Шандонг група“ о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд-Ниш (петља Пожаревац) до Голупца. Уговор су у присуству председника Србије Александра Вучића и кинеске амбасадорке у Србији Чен Бо потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и генерални директор огранка „Шандонг“ Џанг Ђианчао. Укупна дужина ове саобраћајнице  биће 67,94 километра. Пут би требало да се заврши до новембра 2024. године. 

        Према речима Вучића вредност радова је 337 милиона евра. 

       „За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао. Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запоставили не само 80 година, већ више од века“, рекао је председник и додао:

       „Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски округ, али и Борски округ, рекао је Вучић и указао да пут неће водити уз обалу Дунава, већ се пут од Великог Градишта до Голупца скраћује, а притом иде преко оних места која су заборављена, у којима је мало људи остало. Самим тим што пут не иде уз Дунав, штити се животна средина.

        Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо честитала је на потписивању уговора и истакла да је то нови важан резултат сарадње две земље у облсти инфраструктуре. Она се захвалила председнику што придаје велику пажњу сарадњи Кине и Србије додајући да се две земље и у тешким условима пандемије ковида 19 залажу за економски развој.

      Амбасадорка је изразила увереност  да ће компанија „Шандонг“ испунити све обавезе из уговора и успешно завршити овај пројекат.