Опрема за нове дубоке бунаре на пожаревачким извориштима „Кључ“ и „Меминац“, укључујући пумпе и комплетан хидромашински развод је стигла у Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“. Ових дана, зависно од временских услова, треба да почне изградња бунарских кућица. Када се тај део посла заврши, кренуће се на прикључење нових бунара у водоснабдевање Пожаревца. 

Водоизвориште Кључ

Иначе, на оба ова изворишта избушено је укупно седам бунара, пет на Кључу и два на Меминцу. Квалитет воде у овим бунарима је изузетан, без икаквих повећаних вредности било ког од елемената. Дубина бунара је између 80 и 120 метара. Александар Димитријевић, директор „Водовода и канализације“ о укључивању нових бунара у систем водоснабдевања каже:

-Прво се ради на изворишту Кључ, а затим на Меминцу. Кључ са пет бунара нам је приоритетан да се уради и прикључи на мрежу. На Меминцу има два нова дубока бунара и планирамо да још два стара бунара буду у експлоатацији. Њих ћемо радити у току пролећа и лета. Мораћемо и неке реконструкције да извршимо на старим и тек тада ће комплетан систем Меминца да буде самостално у функцији. 

                                              НОВИХ СТО ЛИТАРА ВОДЕ

На изворишту Кључ, поред постојећих плитких бунара који су и сада у експлоатацији, у априлу пустиће се још пет нових дубоких бунара. Њихова укупна издашност је око 100 литара воде у секунди, потврђује Димитријевић и додаје:

-Практично би се правила мешавина воде из старих и нових бунара, што је нови квалитет. Са нитратима, иначе, одавно нема проблема. На Кључу и уопште у мрежи сада имамо између 25 и 28 милиграма нитрата по литру воде, што је изузетно низак садржај. Постојеће стање смо довели на добар ниво, јер има упола мање садржаја нитрата од дозвољене границе од 50 милиграма по литру. Тај однос се држи већ дуже времена без икаквих проблема на изворишту. Извориште је сада добро и сви остали параметри су у реду, нема никаквих проблема са квалитетом воде. 

Електронско очитавање водомера

Ове 2023. године наставиће се акција уградње модула на водомерима за даљинско електронско очитавање. ЈКП „Водовод и канализација“ наручило је модуле у вредности од 10 милиона динара тако да ће се уградња сукцесивно настављати по реонима. Мрежа треба већински да се покрије, кажу у овом предузећу, до краја године. 

                                        НИ ЗИМИ НЕ ОПАДА ПОТРОШЊА 

Ни у зимском периоду потрошња воде не опада значајно, и даље је висока, каже директор ЈКП Водовод Александар Димитријевић и најављује акцију мерења притиска у мрежи за март:

А. Димитријевић

-Тако је било и прошле и ранијих година у току зиме, а ова чак није ни хладна па смо поштеђени бар пуцања водомера. Зато што је и даље велика потрошња улазимо у акцију мерења притиска и протока воде у мрежи у појединим градским улицама. Планирамо да то буде у марту, да се види шта се дешава са мрежом и зашто је толико велика потрошња. Поред зона које обично проверавамо, поделићемо улице на мање зоне и поставићемо уређаје којим ће се мерити протоци. Тако ћемо добити бољу слику шта се догађа. Дакле, у априлу ћемо добити слику мреже у целом граду. На потрошњу воде доста утиче и изградња великих стамбених система и прави повећан притисак у мрежи који изазива пуцање на неким тачкама. Због тога је и доста интервенција.  Једино што је добро у вези с тим је да време омогућава да интервенишемо и несметано радимо. Наше екипе су свакодневно на терену и отклањају се недостаци.

                                                                                                                       Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content