Због падавина радови на изградњи бунарских објеката на изворишту „Кључ“ су заустављени за викенд. Од временских прилика, зависи када ће бити настављени. На пожаревачком изворишту „Кључ“ ће у функцију бити пуштено пет нових дубоких бунара за које се сада раде кућице. По завршетку радова на овом пожаревачком водоизворишту, наставиће се изградња два иста објекта на бунарима на „Меминцу“.

Стављање нових бунара у употребу знатно ће побољшати водоснабдевање, али и квалитет воде у Пожаревцу, каже Александар Димитријевић, директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“:

Александар Димитријевић

-Повезивање ових нових бунара у систем водоснабдевања града Пожаревца знатно ће бити побољшан квалитет и проток воде. Сада нас мало ометају временски услови, јер има доста бетонских радова и прекидамо их. Један објекат је већ готов и још четири треба да се заврше на „Кључу“. Зависно од падавина, до почетка сезоне лепог времена свих пет бунара треба да буде прикључено на градско снабдевање.

Након „Кључа“ радиће се и објекти на два нова дубока бунара на „Меминцу“, али и два стара до краја године трба да буду ревитализована, каже Димитријевић  и додаје:

-Морамо одмах да уђемо у пројектовање једног новог резервоара због мешања воде да би могла цела количина да се стави у функцију и користи за водоснабдевања града. „Меминац“  је због потреба за водом и бољим притиском радио са једним бунаром и никад није био потпуно искључен са мреже. Ово извориште је јако важно и зато ћемо озбиљно да уђемо у посао ове године и до лета да оспособимо бар један бунар, а до краја године потпуно завршимо посао.

СНИМАЊЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ  

Иако је зима била сушна без падавина,  ниво воде у бунарима на „Кључу“ је био солидан и обезбеђивао је стабилно водоснабдевање. То се постигло повременим укључивањем старих ревитализованих бунара који дуго нису били у употреби:

-Практично сада имамо 14 бунара, сви раде и онда правимо различите комбинације којим се поједини бунари релаксирају. На тај начин држимо под контролом нитрате у мрежи и они се крећу  од 27 до највише 30 милиграма. Сви остали параметри су према Правилнику о квалитету воде за пиће сасвим задовољавајући, наводи директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“.

Наставак уградње дигиталних водомера

Акције уградње дигиталних водомера који се очитавају на даљину биће настављена и ове године. Очекује се да стигну нове количине електронских модула који ће се систематски уграђивати. У Пожаревцу има преко 18.000 водомера и тај посао се сукцесивно ради већ неколико година.

Ово комунално предузеће је 1. марта ушло у још један важан посао који треба да омогући стабилно водоснабдевање. Реч је, каже Димитријевић, о снимању протока воде у мрежи:

-У сарадњи са консултантима КФВ банке радимо на снимању водоводне мреже у граду. Снима се проток воде у појединим деловима града и притисак у мрежи. Разлог због кога се ово ради је велики број интервенција која су свакодневна на мрежи. Снимањем тражимо проблематична места да се види шта се дешава и за сада смо добили доста добре податке који указују на узроке пуцања. Ствар је у томе да се у неким деловима града, реч је о вишим зонама, притисци мали а у неким изузетно велики. Због велике разлике у притисцима у мрежи, након снимања решаваћемо аномалије и све проблеме како би смањили интервенције и заштитили систем.

                                                                                                     Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content