2018-04-26T15:39:49+02:00 26. априла, 2018. 15:39 |

Част- најзначајније обележје српског војника

У касарни „Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, на свечан начин обележен  је Дан војске Србије. Обележавању Дана војске присуствовали су представници Браничевског, Подунавског и Поморавског управног округа као и представници локалних самоуправа, пензионисани припадници Војске Србије, резервни официри, представници МУП-а, судства, јавних и приватних предузећа, установа, удружења бораца, ученици основних и средњих школа из Пожаревца…

             Након постројавања јединица, поводом Дана војске обратио се командант Центра за обуку копнене војске пуковник Милован Васић:

             -Свој празник, 23. април, обележавамо у знак сећања на Цвети 1815. године када је донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење од Отоманске империје. Устанак је био наставак борбе започете 1804. године, а резултати устанка су представљали темељ стварања српске војске и државе. Храброст и жртвовање српских устаника нису били узалудни, ослободили су нам стару и створили нову државу и нову војску обавезавши нас да се увек и свим силама боримо да очувамо наслеђе, државу Србију, своје национално биће, свој језик и културу.

             Пуковник  Васић је српског војника означио „часним, са необоривим моралом који све води кроз векове и историју и брани од сваког непријатеља“ и додао:

             -Припадници Центра за обуку копнене војске у времену између два празника реализовали су све постављене задатке, квалитетно, дисциплиновано и одговорно, захваљујући стручном, професионалном и мотивисаном кадру копнене војске. Центар је дао допринос квалитетној попуњености Војске Србије. Највећу вредност наше јединице, рекао је, представља њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. У периоду пред нама основа нашег рада биће брига о људима и стално усавршавање ради постизања постављених стандарда.

             Пуковник Васић честитао је и припадницима војске који су добили унапређење и више чинове. Ученица ОШ „Краљ Александар први“, Софија Станојевић прочитала је првонаграђени литерарни рад „Писмо војнику“, а  уметнички програм извели су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

             Припадници Центра за обуку копнене војске извели су потом на полигону касарне „Павле Јуришић Штурм“ показну вежбу.

                                     Хвала за добровољно служење рока

             Поводом Дана Војске Србије у Центру за културу у Пожаревцу организована је свечаност на којој су додељене захвалнице и значке лицима резервног састава који су добровољно служили војни рок 2011, 2012, 2013. и 2015. године са подручја Града Пожаревца, општина Жабари, Кучево и Мало Црниће.

             Девојкама и младићима  који су успешно завршили обуку захвалнице и значке је уручио мајор Жељко Фуштић обративши им се речима:

–  Србија је данас поносна јер има вас који сте добровољно служили војни рок у јединицама Војске Србије и показали да сте спремни да браните своју домовину и бринете о њеној безбедности. Србија и Министарство одбране дају признање младим људима и шаљу им поруку да домовина и народ рачунају на њих. Без слободе нема ни будућности. Нека војничка униформа и војничка част и у будућности буду и остану најсветлији примери нашег идентитета, а јединство народа залог нашег опстанка.

             Начелник Центра Министарства одбране у Пожаревцу, мајор Жељко Кушљић уручио је и захвалницу Граду Пожаревцу коју је примио заменик председника Скупштине Града  Милић Јовановић:

             -Желим да изразим дубоко поштовање према вама и да вас у име локалне самоуправе поздравим и честитам одслужење војног рока. Ви сте данас добили признања које ће вам служити као успомена. Важнији од признања је ваш патриотизам који сте показали уз чињеницу да локална самоуправа и Војска Србије имају изванредну сарадњу коју ћемо, надам се, продубити, рекао је Јовановић.

                                                                                  Д. Д.