2018-11-21T08:43:41+01:00 21. новембра, 2018. 08:43 |

Cаветовањe o новим материјалима и њиховој примени

У оквиру прославе јубилеја, 150 година рада и постојања Савеза инжењера техничара Србије, у Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу  одржано је 7. саветовање на тему „Нови материјали и могућности њихове примене“.Организатори скупа су Друштво хемичара, технолога и металурга, Савез друштава инжењера и техничара Града Пожаревца и ВТШСС који су се потрудили да јавност  информишу о компаративним предностима нових материјала у односу на класичне материјале – метал, керамику, пластику.

Мирољуб Трифуновић, секретар СДИТ-а захвалио се ауторима стручних радова објављених у Зборнику представљених на 7. саветовањукоји су обухватили  тематске области као што су композитни материјали, нанокомпозити, микроармирани композити типа малтера и бетона, текстилни материјали…

Скуп је отворио др Радиша Перић, председник Организационог одбора и члан Д – ХТМ. Овом приликом представљени су радови посвећени пројектовању и технологији израде композитне лопатице репног ротора хеликоптера, микроармираним композитима – саставима, својставима и примени, као и целулози као адсорбенту за пречишћавање отпадних вода.

Такође, изложени су и радови о структурној карактеризацији полимерних нанокомпозитних материјала, затим стручни радови намењени угљеничним наноматеријалима у полимерним матрицама, као и предностима употребе наночестица као пуниоца у полимерним амбалажним материјалима. Површинска функционализација честица неметалне фракције из отпадних штампаних плоча и њихова примена у изради композитних материјала, биланс токова материјала у Републици Србији, али и позиционирање отпадних композитних материјала у оквиру циркуларне економије, такође су представљени учесницима 7. саветовања. Након излагања аутора, на саветовању је организована дискусија.

М. П.