2019-10-23T18:40:51+02:00 23. октобра, 2019. 18:40 |

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ: Акценат на програмима за најмлађе

Месец октобар у Центру за културу Пожаревац обележава богат низ разноврсних садржаја намењених свим популацијама чије је средиште интересовања везано за филм, позориште, уметност… Наиме, уз сијасет програма који се одвијају на великој и малој сцени, као и у Галерији „Обојена светлост“ , ова институција је поменути период започела  аудицијом за чланове великог мешовитог хора, који ће бити још један део  мозаика деловања Центра.


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

У циљу оплемењивања културног живота најмлађих Пожаревљана, бројна креативна екипа ове куће наставила је да реализује програме намењене младој популацији, али се се активно укључила и у обележавање Дечије недеље, како самостално, тако и на нивоу сарадње са осталим институцијама.

– Неколико дана уочи почетка Дечије недеље ми смо малишанима, као неку врсту увода, најпре понудили предству „Пчелица Маја“, а од понедељка до петка смо деци свих вртића и основцима приказивали филмове у Великој сали. Не заборављајући децу из Костолца, приредили смо приказивање цртаних филмова у просторијама Основне школе „Јован Цвијић“. Дечију недељу заокружили смо представом „Кирија“ у извођењу чланова Дечијег драмског студија који предводи Слободан Боба Степић, говори Бојан Гачевић, уредник програма у Центру за културу Пожаревац.

Међу програима које је Центар за културу у првој половини октобра пружио Пожаревљанима вреди поменути да је, у присуству поштовалаца писане речи, приређена промоција последња два двоброја часописа „Браничево“. Подсећања ради, овом часопису је пре пар месеци у Зајечару припала Награда ,,Сергије Лајковић” за афирмациу књижевног стваралаштва младих.

Детаљ са изложбе Миће Трнавца: Инсталација“Београдски самит“

Протеклу недељу обележило је отварање велике изложбе Миће Трнавца под називом „Јуче, данас, сутра“, а свако ко жели да се упозна са стваралаштвом нашег светски признатог уметника, има прилику да види његову поставку у Галерији „Обојена светлост“, до краја октобра. Љубитељи стен ап комедије имали су прилику да на малој сцени виде глумца Предрага Васића који је присутне забавио комедијом „Бити Станоје“. Наиме, Васић је у серијалу филмова „Монтевидео, Бог те видео“ одиграо лик малог Станоја, по коме га и данас многи препознају, док је ово, како је глумац сам назвао „стенђап“ извођење, делом, његова животна прича. Минула недеља окончана је још једним програмом за најмлађе, када су чланови позоришта „Ars Longa“ извели „Лабудово језерце“.

По речима нашег саговорника, биоскоп Центра, један од најсавременијих у Србији, непрестано улаже труд не би ли филмској публици приближио актуелна остварења, а посета потврђује да се велико платно „на велика врата“ вратило у Пожаревац.

Центар за културу Пожаревац ће и до краја октобра ставити акценат на програме намењене најмлађима.

– У суботу, 26. октобра, у 12 часова, клинце дочекује још једна занимљива и духовита позоришна прича. Реч је комаду „Угашени змај“ у коме се појављује Фуад Табучић, кога наша публика добро зна, јер је чест гост како у Пожаревцу, тако и у Костолцу, каже Гачевић.

Претпоследњег дана октобра, љубитеље добре музике очекује још један сјајан програм. Реч је о целоверечњем концерту „Вече српске и евергрин музике“ популарног пожаревачког ансамбла  „Нови  звучни талас“, чиме ће Центар за културу Пожаревац заокружити овомесечне наступе.

В. Винкић