2017-04-21T10:58:23+02:00 21. априла, 2017. 10:58 |

Центар за културу Пожаревац: Кућа талената и стваралаштва

Hor Barili otvara svecanostУочи ускршњих празника у Великој сали Центра за културу Пожаревац одржан је целовечерњи програм поводом 35 година од како је ова институција усељена у нови простор. После националне химне коју су извеле чланице Хора „Барили“, присутним гостима, међу којима је било много оних који су део свог талента и рада поклонили културном миљеу и аматерском стваралаштву, обратио се Драги Ивић, директор Центра.

Године 1978. формиран је Центар за културу и у ишчекивању отварања ове зграде ми смо вредно радили у тадашњем биоскопу Култура, сада Политехничкој школи. Та времена су брзо прохујала и 14. априла 1982. године уследило је свечано отварање, тада, а ја бих рекао и сада,  величанственог Дома културе, који је наш град избацио у орбиту великих српских градова бар када је култура у питању. Створени су услови да драматично брзим и великим корацима напредујемо. Тога дана сам и ја практично постао професионалац и до данашњег дана остао у овој кући, истакао  је Ивић.

50Испред оснивача Центра присутне на свечаности поздравио је Бојан Илић, председник Скупштине града.

– Ова установа прославила је град Пожаревац у културолошком смислу и утицала на многе генерације од најмлађих до најстаријих. Сви знамо колико је она значајна за репертоар позоришних фестивала, одржавање концерата, биоскопских представа… Лично желим да прославите још много оваквих јубилеја, рекао је Илић.

            У име институција које представљају, Ивић и Илић су разменили пригодне поклоне после чега је изведен богат програм. Наступили су Оркестар „Гвардиа“, рецитатор Марко Миличић, уредница Часописа „Браничево“ Биљана Миловановић Живак, глумци Позоришта „Миливоје Живановић“, Балестски студио „Амадеус“, Плесни клуб „Болеро“, Бранко Пражић, Предраг Пауновић, док је свечаност заокружена наступом чланова Градског ансамбла народних игара и песама – ГАНИП.

Влада Винкић