2021-03-12T08:30:28+01:00 12. марта, 2021. 08:30 |

Централизација водоснабдевања

После Кличевца, у централизовани систем водоснабдевања којим управља Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“,  укључиће се и села Брадарац, Бубушинац и Маљуревац. За водоснабдевање ових села црпила би се вода из фабрике „Млава“ капацитета 60 литара у секунди. За сада се извориште „Млава“ користи за села Дрмно и Стари Костолац које покрива са пола свог капацитета. Воде има довољно  за још потрошача, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић:

-Донели смо одлуку да се ти водоводи повежу на фабрику „Млава“ и да села од Старог Костолца до Летњиковца буду на истом систему. Капацитет од 60 литара у секунди је довољан за покривање потрошње и у овим селима. За њих би се користила такође и водоизворишта у Летњиковцу и Брадарцу. Извориште у Брадарцу би требало у међувремену ревитализовати јер су бунари стари.

A.Димитријевић

Циљ је, каже Димитријевић, централизација водоснабдевања на целој територији града Пожаревца. То би довело до дугорочнијег и квалитетнијег решавања проблема водоснабдевања. Осим повезивања сеоских водовода у централни систем као дистрибутивне мреже, решење се тражи и кроз изградњу фабрика воде у Пожаревцу и Костолцу  поред постојеће Млаве у Дрмну.

Инвестиција о којој се ових дана у „Водоводу“ разговори приводе крају је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и њихово одвођење до Мораве. Завршетак преговора и потписивање уговора о кредиту са Немачком развојном KFW  банком очекује се у априлу, потврдио је директор Александар Димитријевић:

Пројекти су готови, дозвола је обезбеђена и очекујемо да ускоро решимо проблем финансирања постројења.

У међувремену завршавају се радови на излазном колектору који повезује црпну станицу са Брежанским каналом.  

                                                                                                                                         Д. Д.