2018-12-31T20:29:46+01:00 31. децембра, 2018. 20:29 |

Чврста сарадња Скупштине са извршном влашћу

БОЈАН ИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

На измаку смо још једне календарске године, током које је Скупштина града Пожаревца донела низ одлука из домена своје надлежности, а значајних за унапређење функционисања локалне самоуправе и решавање бројних питања од којих зависи квалитет живота становништва не само у граду Пожаревцу већ и у сеоским насељима.

Оцену једногодишњег рада одборника Скупштине, на крају године потражили смо од њеног председника Бојана Илића.

-Пожаревац је међу првим градовима у Србији усвојио нови Статут, и то дан након усвајања измене закона у Народној скупштини Србије. Споменуо бих и спровођење обавезног поступка јавне расправе током припреме буџета, уз подсећање да је Град то одувек чинио. Једна од значајнијих одлука односи се и на прибављање непокретности у јавну својину Града Пожаревца ради формирања трансфер станице и рециклажног центра, а у циљу одлагања комуналног отпада, истакао је на почетку разговора Илић и додао:

-Дотакао бих се овом приликом и одлуке која се односи на одређивање назива улица, односно путних праваца, који до сада нису имали називе, посебно оних у сеоским срединама. Коначан циљ је установљавање Централног адресног регистра односно евиденције свих улица и кућних бројева стамбено – пословних објеката у локалним заједницама, па тако и у нашој, каже председник уз напомену да је Пожаревац један од првих градова у Србији који је испунио овај задатак из кабинета Ане Брнабић, председнице Владе Србије.

Међу важнијим одлукама свакако је и она која се односи на План генералне регулације „Пожаревац 2“, односно дефинише урбанизам на одређеној локацији. Такође битна је и одлука о условима и начину реализације Програма локалног економског развоја Града Пожаревца 2018 – 2020. године којом се подстиче запошљавање, привлаче инвеститори… Скупштина је ове године изменила Одлуку о остваривању права на накнаду за вантелесну оплодњу. Средства из градског буџета за ове намене издвајају се сада и за добијања другог детета. На овај начин, каже Илић, подстичемо наталитет у складу са иницијативом председника Србије Александра Вучића.

Каква је сарадња законодавне власти са извршном, а каква међу одборницима владајуће већине и опозиције?

-Сарадња законодавне и извршне власти огледа се у свакодневној комуникацији. С тога бих је оценио одличном. Међутим, када је реч о сарадњи са одборницима, за њу бих рекао да је коректна. Као председник Скупштине не одвајам одборнике владајуће већине од одборника опозиције. Врата мог кабинета широм су отворена свима.  Наглашавам да смо у последње две године присуствовали бројним семинарима, и да су на њима подједнако учествовали и одборници владајуће већине, али и представници опозиције.

У којој мери су одборници били активни у доношењу одлука?

-Одборници су активни у областима својих компетенција и интересовања. Пред сваку Скупштину састају се одборнички клубови, где свака политичка партија расправља о тачкама дневног реда и договара се поводом истих. Као председник пожаревачког локалног парламента и представник власти наглашавам да су расправе конструктивне, демократске, можемо чути различите ставове и идеје. Парламент и јесте место на коме се по разним питањима и областима дискутује. То је место на коме се састају представници грађана дискутујући о различитим темама од суштинске важности за функционисање Града, никако није место забаве за гледаоце или ријалити програм.

Каква је Ваша оцена буџета за наредну годину? Шта ће бити приоритет у 2019. години?

Буџет Града Пожаревца за 2019. годину оценио бих као инвестициони. Више од три милијарде динара предвиђено је за инвестиције распоређене по различитим областима инфраструктуре (образовање, култура, здравство, спорт…). Водили смо рачуна да сви сегменти буду задовољени.

Најактивнији савети за родну равноправност, за стара лица и за безбедност

У оквиру Скупштине града Пожаревца функционишу бројна радна тела (савети, комисије…). Најактивнији у 2018. години били су Савет за родну равноправност, Савет за стара лица и Савет за безбедност, чији је рад председник похвалио уз напомену да тиме не жели да умањи ефикасност рада других скупштинских тела.

Одборници на Скупштини више не гласају акламацијом, већ електронским путем. Такође, тач скрин је од прошле седнице постављен за говорницом. Колико је овај процес побољшао и убрзао рад парламента?

-Пожаревац је међу првима у Србији који је увео електронске седнице и електронско слање материјала за скупштинска заседања. Са овим начином функционисања отпочели смо у мају прошле године и могу да кажем да је уштеда у материјалу, поприлична, а да не говоримо о уштеди горива…  Тач скрин је такође новина, захваљујући којој одборник за скупштинском говорницом не мора више са собом носити уређај како би пратио или прегледао материјал. Овим је додатно олакшан рад и праћење дискусије одборника. Ове године присуствовали смо Првој конференцији локалних скупштина у Новом Саду, на којој смо као један од првих градова у Србији који је имплементирао електронску седницу Скупштине, представили досадашња искуства. Похваљени смо од стране колега, многи су најавили долазак, како би се упознали са функционисањем овог система и наша искуства применили у својим срединама.

Планови Скупштине за наредну годину, који су приоритетни циљеви пожаревачког локалног парламента у наредној години?

-Скупштини града и у 2019. години предстоји доношење одлука од значаја за развој Града и побољшање животног стандарда грађана. Наставићемо да негујемо чврсту сарадњу са извршном влашћу. Посебно сам задовољан тиме што је наш локални парламент за две и по године, све одлуке доносио великом већином, истиче председник Бојан Илић.

М. П.