2021-04-03T10:02:26+02:00 3. априла, 2021. 10:02 |

Дах Пожаревца у срцу Милана

Љубитељи ликовне уметности ових дана имају прилику да у оквиру колективне интернационалне изложбе „GAIA – The origin“ погледају и дело Пожаревљанке Миње Пантић.  Реч је о изложби у галерији савремене уметности „M.A.D.S.“ у центру Милана чију јединственост чини то што је први простор на свету у коме се комплетна поставка приказује у дигиталном формату. Употребом великих екрана осетљивих на додир као и савремених технологија пројектовања видео материјала нуди се нови вид мултимедијалне презентације уметничких дела и ствара нови тренд на уметничкој сцени.Миња Пантић

Наша суграђанка Миња Пантић, након завршених студија Архитектуре усмерила је рад на пројектовање и опремање ентеријера. Комбинујући знања из области архитектуре са сликарством, ствара апстрактна ликовна дела која имају уметничку вредност, а истовремено употпуњују архитектонски простор у коме се налазе.

Према речима кустоса галерије M.A.D.S. Martine Viesti, изложено дело Миње Пантић „Multiverse-The Conception“ пример је уметности одвојене од било какве догме или правила, док се емоционална снага дела може пратити у јасним и брзим потезима четкице, као и у употреби боја чије хроматске варијације омогућавају опипљиву перцепцију енергије.

Иначе, љубав ка уметности Миња је осетила још у детињству а таленат је приметио њен разредни старешина у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ сликар Павле Миладиновић који јој даје прва стручна усмерења. Током основног и средњег образовања Миња је учествовала на ликовним колонијама и групним изложбама у Пожаревцу, док дах свог родног града сада својим делима упешно преноси широм света.

Влада Винкић