2021-09-20T09:37:13+02:00 17. септембра, 2021. 20:01 |

Дан борбе против беле куге у Пожаревцу

Осмом манифестацијом „Дан борбе против беле куге“ којом се пропагира повећање наталитета у Србији, односно одупирање негативном природном прираштају, указано је на то да је рађање једини начин изласка из демографске депресије.

Далиборка Несторовић и Дејан Крстић

Манифестација је прошле године изостала због пандемије, те се након девет година одржава осми пут. Због епидемиолошке ситуације овога пута изостало је масовно окупљање деце у Спортском центру, али су задржани литерарни и ликовни конкурс на којима до 10. октобра могу да се пријављују деца од предшколског до средњешколског узраста.

Са свечаног пријема

Тим поводом приређен је пријем у свечаним салонима градског здања на коме је Граду Пожаревцу додељено признање „Има да нас има“ за најбољу сарадњу са Покретом за децу „Три плус“. У име Града Пожаревца признање из руку потпредседнице Покрета за децу „Три плус“ Далиборке Несторовић примио је члан Градског већа Дејан Крстић. Он се захвалио на признању и нагласио да је ово прави пример како један град и једна организација могу да допринесу борби против „беле куге“.

-Желимо да у наредном периоду остваримо још бољу сарадњу и да се у граду Пожаревцу и читавој Србији још више деце рађају, казао је Крстић.

Према речима Далиборке Несторовић, Град Пожаревац се већ три године издваја као најград партнер у реализацији идеја и подршке оснаживања привредних субјеката да се укључе у акцију Покрета „Три плус“ под називом „Цена минус за три плус“.

-Град Пожаревац је успео да синхронизује рад локалне самоуправе, привредних субјеката и самих породица,  а свега тога не би било да наше удружење захваљујући Саши Стевићу није дошло у овај град. Град Пожаревац је пример који презентујемо свим осталим локалним самоуправама када желе да приступе чланству Покрета за децу „Три плус“. И што је најважније, цео град од срца је подржао ову причу, као и сама локална самоуправа Пожаревца, истакла је Несторовић.

У име Града Пожаревца добродошлицу гостима пожелео је члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић нагласивши да се овом манифестацијом поново подиже глас о проблему са наталитетом и сврстава град Пожаревац у оне средине које се налазе у првој борбеној линији за то да нас буде више.

 -Данас није време за дуге говоре већ за похвале свима онима који организују овакву манифестацију, јер „Дан борбе против беле куге“ је нешто што је ушло у науку о демографији. Да овај скуп једнога дана буде само традиција, а да овај проблем решимо, желим да се сви заједно за то боримо и на овај начин, а и својим личним примером кроз рад са децом и кроз указивање на овај глобални проблем, рекао је др Несторовић.

                                                          БОРБА ЗА НАТАЛИТЕТ

Идејни творац манифестације Саша Стевић је истакао да је основна порука са овог и сличних скупова да се сви окренемо традиционалним породичним вредностима како би нас у будућности било више.

-Данас је Пожаревац поново стао на челу колоне у борби против „беле куге“. Желим да са овог места оде позив да наше друштво треба да се ресетује. Одговорност је на породици, школи, цркви, локалној самоуправи, али и свим осталим релевантним иституцијама, да вратимо веру у традиционалну породицу и друштвене вредности које су  тренутно уништене, како би млађе генерације мање одлазиле у иностранство и  како би се више деце рађало. Надам се да ће следеће године да нас буде више, закључио је Стевић.

Помоћник покрајинског секретара за демографију и социјалну политику Радош Пејовић сматра да породица треба да дође у центар друштвено политичких дешавања и буде узор свима.

-Мислим да је ово прави тренутак да се нешто промени у нашој земљи, по први пут имамо Министарство за бригу о породици и осећам да народ и држава стају у једну колону и да ћемо сви заједно устати у борбу против „беле куге“. Заиста верујем у то да је дошао прави тренутак да Србија буде једно и да свим снагама и држава и сваки појединац и све организације дају све од себе да ова земља настави да се развија, казао је Пејовић.

Председник Сверуске организације „За живот“ и члан руских државних тела за демографију др Сергеј Чесноков истиче да је основна мисија покрета на чијем се челу налази да у земљи нема абортуса и да породица има троје и више деце.

                                                                                      ПРИЗНАЊА

За допринос и сарадњу у реализацији пројекта „Дан борбе против беле куге“ Саша Стевић је уручио плакете: Граду Пожаревцу, Општини Мало Црниће, Месној заједници Смољинац, основним школама „Краљ Александар Први“ Пожаревац и „Дража Марковић Рођа“ Смољинац, Предшколској установи „Љубица Вребалов“, Удружењу „Осми дан“, Туристичкој организацији Града Пожаревца, Мото клубу „Ватрени“, Спортском центру Пожаревац, Удружењу „Колевка је највеће пространство“ Врњачка Бања, Цркви Светих петозарних мученика у Смољинцу, Центру за геополитичка истраживања „Српски одговор“, Душанки Новковић, дописнику Вечерњих новости, Момчилу Вељковићу, дописнику Информера, медијским кућама РТС, „Реч народа“, „Сат тв“, „ТВ Виминацијум“, „Хит радио“, „Бум 93“, „Браво“, „Радио Бисер плус“, „Радио Урбан сити“, „Попортал“, „Те2 Медиа“, „Ебраничево“, Миливоју Боснићу, Марији Јовановић, Новици Савићу, Марку Стокићу, Зорану Гавриловићу, Предрагу Животићу, Банету Спасовићу, Бојану Илићу, Драгану Арсићу, Даници Баснић Михајловић, Дејану Јовићу, Василију Балдићу, Милошу Стојковићу, Саши Обрадовићу, Бокану Настасијевићу, Ненаду Петровићу и Саши Стојадиновићу.

                                                                                                            Д.Динић