Ученици и запослени у пожаревачкој Основној школи “Свети Сава” данас прослављају Савиндан, име првог српског архиепископа.

Резање славског колача обављено је у холу школе. Овогодишњи домаћин славе је Слободан Јотић, помоћник директора и професор српског језика који је дужност колачара за наредну годину предао колеги Александру Дукићу.

Директорка Маргарета Секуловић овом приликом уручила је награде најуспешнијим ученицима на ликовном и литерарном конкурсу расписаном поводом Савиндана, као и на конкурсима расписаним у оквиру Дечије недеље и Месеца борбе против насиља.

У малој сали школе, у част Светог Саве организована је и свечана академија на којој су наступили ученици млађих и старијих разреда.

Директорка Маргарета Секуловић је поздрављајући присутне истакла да се Свети Сава, дан духовности као школска слава, у Србији слави од 1840. године када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. По тадашњој одлуци представника државне и црквене власти прописано је да се Свети Сава проглашава за патрона свих школа и да се најсвечаније прославља.

-Свети Сава се славио до 1945. а тада је одлуком тадашњих власти укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990. године и тако је и данас. Живот Светог Саве је несвакидашњи, а његова дела грандиозна. Растко Немањић је најмлађи син српског жупана Стефана Немање. рођен је 1169, а петнаест година касније добио је од оца део државе Захумље којом је требало да влада. Након две године отишао је на Свету Гору где се замонашио и добио име Сава, рекла је између осталог Секуловић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content