DSC_0078У Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу, прошле суботе организована је традиционална, десета манифестација, Дан етно пића и презентација сирева Браничевског округа. По речима директора школе др Владана Ђулаковића, реч је о својеврсној прилици да се сав труд произвођача вина, ракије и сирева у протеклој години, стави на увид и оцени квалитет производа.

ВАЖАН КВАЛИТЕТ, АЛИ  И АМБАЛАЖА

Поред произвођача са подручја Браничевског округа било је и учесника из других крајева Србије.

IMG_0135-Познато је да у Србији има око 22.000 хектара винограда и да је то недовољна производња грожђа за Србију. Сматрамо да је потребноизвршити популаризацију виноградарства и производње вина. Имамо добреземљишнe и климатскe условe за већу производњу ове врсте воћа, али се  изгубила стара навика виноградара да теже ка томе да имајупо неколико стотина литара вина, што за своје потребе, што за продају. Требало би кренути са подстицајем малих произвођача, који ће временом нарасти, проширити своје капацитете у виноградима и подрумима. То би била основа за даљи развој воћарства, виноградарства и винарства у Србији. Свакако да се велики помаци у том правцу не могу одмах постићи. Сетићемо се да су наше прве изложбе етно пића биле јако скромне, излагана су вина без посебног квалитета иадекватнеамбалаже. Временом, произвођачи су увидели да много тога мора да се мења, дапродаја зависи од амбалаже односно да је амбалажа битна колико и квалитет онога што се у њој налази,па су се потрудили и на овоме добро порадили тако да можемо рећи да је сада амбалажа и те како у функцији добре рекламе производа који се нуде, истакао је др Ђулаковић приликом отварања манифестације, на којој је учествовало више од 50 произвођача.

Интересантно је да су сва изложена вина, ракије и сиреви произведени на традиционалан начин. Приликом оцењивања,шљивове ракије добиле су одличне оцене док код воћних још треба порадити на квалитету. Што се вина тиче Великом златном медаљом награђена су два. Најбоље вино у Браничевском округу је вино „Кабернесовињон“ из винограда Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ из Пожаревца која је на овогодишњој манифестацији учествовала са три врсте вина. Друга Велика златна медаља за добар квалитет изложеног производа припала је подруму Маџић. Додељене су и златне медаље углавном малим произвођачима.

      ПРОФ. ДР РАДОВАНОВИЋ: ХРАНА СКУПА И НЕКВАЛИТЕТНА

Као и сваке и ове године у оквиру Дана етно пића и презентације сирева, одржана су и предавања стручњака. Осим професора ВТШСС, који суговорили о квалитету вина и сирева, о безбедности хране у свету излагао је проф. др Радомир Радовановић. По његовим речима око 850 милиона људи у свету пати од недостатка хране или од лоше односно неодговарајуће исхране.

DSC_0082-Због финансијске кризе у великом смо проблему са ценом хране. Последњих година она је била у једном невероватном скоку, сада се мало стабилизовала, али генерално у свету, цена хране је веома висока, њене расположиве количине су тешко доступне свима, поготово најсиромашнијима. Велики су проблеми и када је у питању квалитет хране, а посебно колико је она безбедна. Ти су проблеми на глобалном нивоу врло изражени. У овом тренутку на планети нас има негде око 7 милијарди и 354 милиона. На светском нивоу преко 600 милиона људи изложено је болестима насталих због конзумирања неисправне хране, а код 420 милиона особа, болест се фатално заврши. Највећи број оболелих је од дијареје – близу 550 милиона годишње. Око 36 милиона становника разболи сеод неких других инвазивних болести изазваних храном, а 217 хиљада од хемијски контаминиране хране, истакао је проф. др Радовановић.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content