Кроз широм отворена врата Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу у суботу, 14. маја ушли су ученици завршног разреда основних школа из Пожаревца, Лучице, Брадарца, Костолца, Великог Градишта, Мелнице и Божевца. Око две стотине ђака имало је прилику да се упозна са образовним профилима које ова школа уписује у први разред, условима у којима се учи теорија и ради пракса. Ђаци 11 основних школа са браничевског округа су током Дана отворених врата могли на 8 организованих пунктова да се упознају са могућностима које Пољопривредна школа нуди.

Пекари

У први разред школске 2022 / 2023. године Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ уписаће укупно 150 ученика. На четвртом степену прима се 90 ученика или 3 одељења. У питању су занимања ветеринарски, пољопривредни и прехрамбени тахничар. На трећем степену места има за 60 ученика који наставу похађају у 2 мешовита одељења. То је по 15 ученика за занимања оператер у прехрамбеној индустрији који ће се школовати по дуалном моделу и пекар, месар и цвећар-вртлар по класичном моделу.

Најстарија пољопривредна школа у Србији која у октобру обележава 150 година постојања, има одличне услове и за теоријски и практични рад, рекла је представљајући услове образовања и стицања знања на Дану отворених врата наставница стручних предмета и координатор тима за промоцију школе Александра Тошић:

Александра Тошић

-Већ трећу годину организујемо овај догађај да би ученике завршних разреда основних школа упознали са нашом школом и образовним профилима. Највеће интересовање при упису је последњих година за ветеринарског техничара, а смањено је интересовање за трогодишње профиле. То не би требало тако да буде. Ученици који заврше трећи степен наше школе су потпуно оспособљени да сами обављају одређени посао, јер стичу потпуна знања и вештине да буду предузетници или да раде у некој фирми. Томе доприносе услови које имамо за образовање ученика, поготову трећег степена као што је пекара. Месари обуку пролазе код социјалног партнера, али већ од следеће године биће опремљена радионица за прераду меса и млека у оквиру школе. Оператер прехрамбених производа обавља праксу код нас у школи и код социјалног партнера, а то је Компаније „Бамби“.

Школа поседује имање са великим ратарским, воћарским, виноградским и површинама за повртарство и свећарство, сопствене штале за узгој домаћих животиња, ветеринарску амбуланту, радионице за прераду воћа и поврћа, пекару…

Оператери по дуалном моделу

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ и ове школске године уписује 15 ученика на образовном профилу оператер прехрамбених производа. То значи да ће уз учење у школи упоредо радити и стицати вештине у погонима социјалног партнера – Компаније „Бамби“ у Пожаревцу:

– Битно је да ћете учити кроз рад у акредитованој компанији, учићете од најбољих. То су инструктори запослени у компанији који ће са вама проћи комплетан програм наставе. За тај посао ћете бити плаћени и добијаћете накнаду за сваки сат проведен у компанији. Осим новчане накнаде имаћете плаћен превоз, топли оброк и осигурање. Битно је и да ћете учити на најсавременијим машинама, а по завршеном школовању добићете уз диплому и додатак на коме ће писати да сте у Компанији „Бамби“ стекли одређене компетенције. Дуални модел образовања је, иначе, проходан за наставак школовања, објаснила је Јасна Јовановић из Регионалне привредне коморе Пожаревац на Дану отворених врата у Пољопривредној школи. 

Презентација ученичког дома

Пољопривредна школа „Соња Маринковић“ има дом за смештај ученика на Тулби. Дом је врло комфоран и осим смештаја, властите кухиње и ресторана има и низ садржаја за мледе. Од слободног интернета, ТВ сале, библиотеке до терена за спортске активности. У дому раде васпитачи који су и помоћ код учења и савладавања градива. Сви ученици са стране који се ове године упишу у први разред Пољопривредне школе имаће беспалтан смештај у дому. Дом је током Дана отворених врата био представљен на једном од пунктова.

                                                                                                Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content