Историјски архив Пожаревац je шести пут обележио 9. јун, Међународни дан архива манифестацијом „Дан отворених врата архива 2018 – Путујте са нама кроз време – ми чувамо историју“, под слоганом „Архиви: управљање, памћење и баштина“.  Манифестација је окупила  велики број малишана предшколског и школског узраста. За ову прилику отштампан је пропагандни материјал за децу и одрасле „Зашто је потребан Историјски архив?“ и „Шта је то Историјски архив?“.

Интересантно је да се о овој манифестацији детаљније може прочитати и на сајту Међународног архивског савета са седиштем у Паризу, односно Међународног центра за архивска истраживања са седиштем у Трсту, јер је Историјски архив Пожаревац чланица обе архивске организације.

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић истакла је да је и ове године, намера организатора „Дана отворених врата“ била да деци предшколског и школског узраста приближи Архив као институцију заштите архивских докумената и као институцију културе. Најмлађи су били у прилици да се сретну са документима, фотографијама, књигама, школским дневницима, часописима, листовима из претходних векова, што је деци било јако занимљиво.

-Изложили смо модне листове и часописе везане за женску, мушку и дечију моду 20. века, то јест за начин одржавања хигијене, набављање козметичких препарата, за модне шешире, модну обућу. Паралелно са овом манифестацијом организовали смо и радионице за децу предшколског узраста у циљу реализације пројекта „Архив и вртићи – сликовница и бојанка“. Наиме, до краја године објавићемо сликовницу и бојанку на тему историје, града, моде, заната, након вишемесечне едукације предшколаца код нас у установи, али и нас самих код њих, обзиром да је циљ био направити и личне архиве у вртићу, истакла је др Николић и додала да је 50 малишана из вртића „Лептирић“ и „Пчелица“ било ангажовано на овом пројекту.

Сликовница и бојанка у оквиру пилот пројекта Историјског архива и Предшколске установе „Љубица Вребалов“, а под покровитељством Града Пожаревца,  намењене су предшколцима и деци нижих разреда основних школа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content