2017-02-06T10:19:01+01:00 10. маја, 2016. 10:38 |

ДАН ПОБЕДЕ У ПОЖАЕВЦУ: Потомци поштују и памте

IMG_0588Поводом прославе деветог маја, Дана победе у Другом светском рату, делегације Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Русије, Белорусије, Украјине, СУБНОР-а…, положили су венце на Спомен парку „Чачалица“, крај споменика Црвеноармејцима и палим родољубима. Свечаност је настављена у пожаревачком Центру за културу, у коме је одржана академија.
Деветог маја 1945. године, тачно пре 71 годину, поражен је немачки Трећи рајх. Победа је изборена уз велики број људских жртава. Русија је изгубила 28 милиона, а Југославија 1 милион и 800 хиљада бораца и становника.

IMG_0654
За ослобађење овог краја животе је положио 441 војник у саставу јединица Црвене армије.
Председник Скупштине Бане Спасовић, рекао је да је Други светски рат у Европи окончан након шест година оружаног сукоба, потписивањем безусловне капитулације силе, Трећег рајха. Од тада, овај датум се обележава у великом броју земаља у Европи и свету.

DSC_1022

Наступ Градског женског хора „Барили“

Заменица амбасадора Украјине Јевгенија Филипенко, нагласила је да се не сме заборавити оно што су српски борци заједно са Совјетском армијом учинили-херојски одбранили српско тле.   Девети мај, Дан победе, Пожаревљанима је честитао и пуковник Александр Малишев, заменик изасланика одбране при амбасади Руске Федерације.