Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац организовала је у четвртак, 26. августа на огледном пољу у Љубичеву Дан поља кукуруза.

Огледно поље кукуруза је на парцели од 3 хектара на имању Јавног предузећа „Љубичево“. На демоогледу је посејано 28 хибрида кукуруза различитих ФАО група зрења из пет селекционих кућа: Институт за кукуруз „Земун Поље“, „Syngentа“, „Агросава“, „Хибрид“ Београд и КWS.

Поздрављајући окупљене пољопривредне произвођаче, Бојан Стевић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац је рекао:

-Захваљујем што сте одвојили време и дошли на петнаесте по реду Дане поља кукуруза, посебно смо захвални представницима локалних самоуправа браничевског округа, представницима семенских и хемијских кућа и колективу Јавног предузећа „Љубичево“ на чијем се пољу оглед налази.

Директор ПССС, Бојан Стевић додао је да је ПССС на располагању свим пољопривредним произвођачима са подручја браничевског округа и позвао их да заједно реализују низ пројеката који се планирају за предстојећи период.

О самом демоогледу у Љубичеву, Данијела Илић, мастер инжeњер пољопривреде је рекла:

-Циљ постављања огледа је да пољопривредни произвођачи директно на терену виде и упореде морфолошке карактеристике посејаних хибрида при постојећим агрометеоролошким условима  и уз примењене агротехничке мере. Тако пољопривредници могу да добију одговоре од стручњака и представника селекционих кућа који су данас присутни. Наша улога, улога Пољопривредне стручне службе јесте да сваки хибрид кукуруза у огледу прати минимум три године и да по скидању огледа, добијене резултате о садржају, постигнутом приносу и садржају влаге, представи пољопривредним произвођачима. Такође смо у обавези да најприносније хибриде кукуруза препоручиmо произвођачима и да их уведемо у производњу на њиховим газдинствима како би се унапредила производња и постигли виши приноси што и јесте сврха сваке биљне производње.

Илић је навела да је ПССС на овом огледу испоштовала и применила све адекватне агротехничке мере  у оптималном временском року и да је то управо оно што саветују пољопривредним произвођачима:

-Акценат се ставља на избалансиран унос НПК минералних хранива пре основне обраде земљишта и на предсетвено уношење азотних минералних ђубрива као једног од главних фактора висине приноса. Оно што хоћу још да нагласим је да смо имали изузетно специфичну производну годину што се тиче кукуруза као најзаступљеније  ратарске културе на подручју браничевског округа који је ове године посејан на површини од око 60.000 хектара.

Неповољни агрометеоролошки услови

-Од самог старта вегетације, рекла је Данијела Илић, температуре су биле испод вишегодишњег просека што је за последицу имало каснију сетву, затим споро и неуједначено ницање. Такође, неповољни агрометеоролошки услови, екстремно високе температуре, недостатак падавина као и ниска влажност ваздуха су карактерисале  критичне фенофазе развоја, односно опрашивање и оплодњу. У другој половини јула према мерењима,  пало је негде око 110 литара кише по квадратном метру и то је донекле поправило стање усева.

Што се демо огледа тиче, додала је, кукуруз је у релативно доброј кондицији, налази се, у зависности од ФАО групе зрења, у фази од млечне зрелости до наливања зрна. Због неповољних временских услова за раст и развој кукуруза, генерално, приноси ове године биће нижи од очекиваних.

На Дану поља кукуруза био је и Бојан Динић, члан Градског већа Пожаревац који је похвалио рад Пољопривредне саветодавне и стручне службе речима:

– По броју окупљених на овом као и на претходним огледима може се закључити да пољопривредници имају поверења у Службу, јер им стварно пуно помаже како саветима тако и на терену.

Динић је још рекао да Град Пожаревац планира да у наредном периоду објави нове конкурсе за субвенционисану производњу и тако допринесе даљем  развоју пољопривреде.

                                                                                                                             Д. Д. 

                                                             

Share.

Comments are closed.

Skip to content