Слободан Стојићевић, Данијела Илић, Бојан Стевић, Виолета Стевић и Небојша Станковић

Колико је значајна улога науке у бразди и колико знањем можемо управљати ризицима у пољопривреди, приказано је на овогодишњем Дану поља озимих стрних жита, које је традиционално организовала Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац на парцелaма Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ код Меткора и Казнено – поправног завода Забела.

Многобројни пољопривредни произвођачи су директно на терену били у прилици да виде шта нуде селекционе куће, али и да добију конкретне одговоре од пољопривредних стручњака и представника селекционера.

            ОЧЕКУЈЕ СЕ ЖЕТВА СА СТАБИЛНИМ ПРИНОСИМА

Отварајући ове традиционалне сусрете, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Бојан Стевић је истакао да се ова манифестација организује дуже од тридесет година и пригодна је прилика да се пољопривредницима прикажу новине у струци и на шта треба посебно да обрате пажњу.

-Овакве манифестације за примарни циљ имају помоћ произвођачима како би лакше одлучили о одабиру семена и технологија које ће им омогућити веће приносе. Ово је добар пример да спој науке, знања и искуства може да да добре резултате, нагласио је Стевић.

У обиласку демоогледа на имању Пољопривредне школе

Он се овом приликом захвалио представницима Пољопривредне школе, КПЗ Забела, семенских, хемијских и осигуравајућих кућа, као и произвођачима, који како је рекао, представљају најважнију карику у производњи и за које су запослени у Служби увек на располагању.

Директор Пољопривредне школе Слободан Стојићевић је апострофирао сарадњу са ПССС Пожаревац, која ће према његовим речима донети бројне бенефите како Школи и Служби, тако и пољопривредним произвођачима.

-Дан поља окупља један део који је везан за науку и њега представљају људи који раде у службама које се баве селекционисањем сорти. Други део је Пољопривредна саветодавна и стручна служба која пружа савете и ради заједно са пољоприврдницима на унапређењу производње. Трећи део представља Пољопривредна школа са својим парцелама, професорима и знањем које жели да пренесе ученицима, који ће можда наследити вас у пољопривредној производњи. На крају, не последњи у том низу сте ви, пољопривредни произвођачи, можда и најбитнији фактор. Заједно морамо да радимо, упућени смо једни на друге и таквим радом можемо да направимо да пољопривреда буде садашњост и будућност свих нас, јер је она једна од водећих грана у нашем друштву, казао је Стојићевић.

                                          ИЗ ДЕСЕТ СЕЛЕКЦИОНИХ КУЋА 59 СОРТИ

Пољопривредни произвођачи су обишли демооглед на парцели површине четири хектара, у коме се  налази 59 сорти озимих стрних жита и то 43 сорте пшенице, пет сорти озимог тритикалеа, осам сорти озимог јечма и три хибрида јечма из десет селекционих кућа: Института за ратарство и повртарство Нови Сад, Института за кукуруз Земун Поље, Агросава, Агромаркета, Агроглоба, Syngente, Хибрида, Делта Aграра, Савакопа и Галенике фитофармације.

Према речима саветодавца за ратарство Данијеле Илић циљ постављања демоогледа јесте да се пољопривредници упознају са најновијим достигнућима из области селекције стрних жита и директно на огледној парцели виде и упореде различите морфолошке карактеристике озимих стрних жита на постојеће агрометеоролошке услове, као и на примењене агротехничке мере.

-Такође, пољопривредни произвођачи су у прилици да добију све неопходне информације везано за сортимент стрних жита на огледном пољу од представника семенских кућа и пољопривредних стручњака. Задатак Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац у постављању демоогледа јесте да сваку посејану сорту жита прати минимум три године, а да након завршене жетве сорте које се покажу као најприносније препоручи пољопривредним произвођачима на подручју Браничевског округа, да их уврсте у сетвене структуре на пољопривредним газдинствима, како би унапредили своју производњу и постигли што веће приносе. У демоогледу примењене су комплетне агротехничке мере и то саветујемо и пољопривредницима, јер у оваквим специфичним годинама, са великим недостатком падавина и високим температурама, правилна примена агротехничких мера долази до пуног изражаја, истиче Данијела Илић.

                                                  АКЦЕНАТ НА ПРИХРАНИ

Сетва демоогледа обављена је благовремено прошле године. Самој обради земљишта претходила је примена НПК минералних ђубрива која је урађена на основу агрохемијске анализе земљишта у лабораторији ПССС Пожаревац. Акценат је стављен на прихрани стрних жита која је обављена двократно КАН-ом у укупној количини од 300 килограма по хектару због ефикаснијег усвајања азота од стране биљака, а самим тим и формирања већег потенцијала за принос. Током вегетације на основу визуелних прегледа биљака обављена је заштита усева у два наврата од корова, болести и штеточина. Том приликом урађена је и фолијарна прихрана течним биостимулативним ђубривом Траико у количини од 5 литара по хектару. Усеви се налазе у завршној фази вегетације у доста су доброј кондицији, тако да у предстојећој жетви можемо да очекујемо стабилне приносе.

                              НОВИНА – МИКРООГЛЕД СА 21 СОРТОМ

-Ове године имамо једну новину, а то је микрооглед озиме пшенице који радимо у сарадњи са Институтом за примену науке у пољопривреди из Београда. Оглед је заснован на имању Казнено – поправног завода Забела и ту смо посејали 21 сорту озиме пшенице у два понављања, у сарадњи са шест селекционих кућа. За разлику од неких стандардних параметара које пратимо у демоогледима, код микроогледа детаљније бележимо и пратимо фазе развоја пшенице. Сетва је обављена 31. децембра  из објективних разлога, тако да може да се види разлика између пшенице посејане у оптималном року и оне која је посејана два месеца касније, закључила је Данијела Илић.

Микрооглед на имању КПЗ Забела

Након завршене жетве добијени резултати о оствареном приносу, садржају влаге и хектолитарској маси биће доступни свим заинтересованим пољопривредницима и јавно публиковани путем часописа „Билтен“ који стиже на кућне адресе одабраних пољопривредних газдинстава.

                                                                                                         Дарко Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content