На прагу овогодишњег Осмог марта, Међународног дана жена, подсећамо да је некада у Србији и Југославији то био празник на „високом нивоу“ са синдикалним прославама, колективним излетима, шопинг турама до Трста, поклонима од кристала, златним привесцима…Била су то времена којих се са носталгијом сећају наше баке, мајке, тетке…

Од тада до данас, много тога се променило, али је даривање жена за Осми март остало да живи кроз букете цвећа, скупе бомбоњере, још скупље парфема, слаткише с порукама – најлепше жеље, и велику тековину данашњице – СМС апликације и селфије.

Мали је број оних који тога дана помисле на 8. март далеке 1857. године, када су жене у Њујорку организовале протест због лоших услова рада и ниских плата.

Демонстрације је растерала полиције, а два месеца касније ове жене оснивају синдикат. Поново у Њујорку, 1911. године, у пожару, у текстилној фабрици „Triangle Shirтwaist” гине више од 140 радница. Неповољан социјални, политички и економски положај жена у то време подстиче Немицу Клару Цеткин да на преласку из 19. у 20. век, издејствује да се Осми март обележава као Међународни дан жена.

Када је Организација Уједињених нације, 1975. годину прогласила Међународном годином жена, Осми март и службено је почео да се обележава као Дан жена.

После тога уведене су институције: трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој смени, иста платa за исти рад, право жена да гласају…

Прва прослава Осмог марта у Србији одржана је 1914. године у Београду.

Дан жена је данас званично празник у око 55 земаља света, у Кини и Непалу жене тога дана не раде, у Русији је осми март од 1965. нерадан дан за све и један од најзначајнијих празника, у Америци и Британији се обележава као Дан мајки, Италијанке за свој дан од мушкараца не добијају руже и каранфиле, већ букете мимоза… За право гласа жене су се избориле широм света, а последња земља у којој се то десило 1972. године је Швајцарска.

Ако је судити по разним статистичким подацима, борба жена за равноправност у којој је рођена идеја о Међународном дану жена, у читавом свету, па и у Србији, још није завршена. Биће онда када сваки дан у години подсети на Осми март, када жене не буду морале да доказују да су подједнако као мушкарци јаке, образоване, способне и спремне за све изазове који чине живот. До тада, драге даме, срећан вам празник, Осми март!

Share.

Comments are closed.

Skip to content