2021-09-15T09:44:01+02:00 15. септембра, 2021. 09:44 |

Данас је Празник српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 


Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године. Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обележен широм Србије и Републике Српске, а грађани су позвани да на својим домовима истакну заставу.

Централна манифестација биће одржана на Савком тргу у Београду, код споменика Стефану Немањи. Срж манифестације у Београду је, како је најављено, подсећање на велике војсковође нашег народа. Званичан почетак свечаности биће обележен почасном артиљеријском паљбом са Калемегдана у 17.30.На церемонији на Савском тргу ће се, поред председника Србије Александра Вучића, обратити патријарх Порфирије и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

У склопу обележавања Дана националног јединства, Министарство одбране и Војска Србије ће на Ушћу организовати приказ наоружања и војне опреме. Посетиоци ће моћи да виде више од 130 борбених и неборбених система, као и бројно наоружање и војну опрему. Такође, биће приказана и тематска поставка Војног музеја поводом пробоја Солунског фронта, као и наоружање и униформе из балканских и Првог светског рата.

(Извор РТС)