2017-12-19T13:59:50+01:00 19. децембра, 2017. 13:59 |

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ НИКОЛА: Срећна слава!

Српска православна црква  данас слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.Слава Свети Никола је по броју оних који је слава, без премца у Србији, а такође је и слава многих храмова и манастира.  Овом свецу посвећено је више од 600 цркава под јурисдикцијом СПЦ. Слава не мења датум,  6. децембра је по старом односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године Свети Никола преминуо.

Слави се и 22. маја у знак сећања на дан када су мошти овог свеца 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари у Италији и положене у цркву светог Јована Претечекоја је убрзо постала стециште ходочасника. Три године касније грађани Барија подигли су велелепну цркву на том месту. Tом храму ће касније, у 14.  веку, српски краљ Стефан Дечански слати богате прилога и целу цркву украсити сребром у знак захвалности што му је, како је веровао, Свети Никола повратио вид.

          По предању, свој духовни живот Свети Никола почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, где се и замонашио. После смрти родитеља, разделио је сиромашнима сву наслеђену имовину. Вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и само својом појавом проносио је утеху, мир и добру вољу међу људима.