2020-06-21T10:13:29+02:00 21. јуна, 2020. 07:00 |

Данас се у Србији бирају одборници и посланици

Данас се у Републици Србији одржавају редовни парламентарни, покрајински и локални избори на којима ће 6.584.376 грађана са правом гласа одлучити о будућем саставу републичке, покрајинске и локалних скупштина . У 7,00 часова отворена су биралишта на којима ће грађани моћи да гласају до 20,00 часова. Прве прелиминарне резултате Републичка изборна комисија саопштиће касније у току вечери, а коначне у року од 96 сати по затварању биралишта, односно до четвртка у 20 часова.

Сваком бирачу који приступи гласању маркер – спрејом биће обележен кажипрст десне руке, као знак да је гласао. Ознака на кажипрсту траје најмање 24 сата, а кажипрст се провераваУ В лампом. Бирач који не дозволи прскање кажипрста спрејом неће моћи да гласа. Чланови бирачког одбора дужни су да пазе да нико не омета бирача приликом попуњавања гласачког листића и да у потпуности буде обезбеђена тајност гласања. На бирачком месту забрањено је коришћење мобилних телефона.

Бирачи који из здравствених разлога буду спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом и немоћна и стара лица, могу данас до 11,00 часова да о томе обавесте бирачки одбор како би им се омогућило изјашњавање. Бирачи са инвалидитетом на бирачко место могу да дођу уз помоћ пса водича, а уместо личног потписа, могу да користе печат са потписом, односно личним подацима.

Уочи доласка на гласање, грађани треба да провере да ли су понели обавештење о гласању, као и лична документа (лична карта, пасош) којима доказују идентитет. Без личних докумената за проверу идентитета нико не може да гласа. Уколико нису добили, или су заборавили да понесу обавештење о гласању, моћи ће да гласају јер оно служи за лакше и брже проналажење бирача у бирачком списку и није услов за гласање.