Дом здравља Пожаревац, почев од 15. па до 21. априла, организује кампању имунизације Гардасил 9 вакцином за децу и младе узраста од 9 до 19 година. 

Дани отворених врата у Школском диспанзеру за вакцину против хуманог папилом вируса су од 15. до 19. априла од 7 до 20 часова и у дане викенда од 7 до 14 часова.

Вакцина против хуманог папилома  вируса даје се у две или три дозе у зависности од узраста примаоца. За децу у добу од 9 до 14 година даје се у две дозе. Млади од 15 до 19 година ХПВ вакцину добијају у три дозе.

Гардасил је деветовалентна вакцина и штити женску популацију од карцинома грлића материце, а мушку од карцинома орофарингеалне регије. Вакцина такође штити од полних брадавица. Имунитет траје од 10 до 15 година и после у организму остају антитела. Њоме се покрива девет најчешћих хуманих папилома вируса.

ВИШЕ ДЕВОЈЧИЦА НЕГО ДЕЧАКА

Иначе, имунизација ХПВ Гардасил вакцином почела је у пожаревачком Дому здравља у јуну 2022. године. На пресеку после годину дана, по броју вакцинисане деце је био трећи у Србији, после Београда и Лесковца. Вакцину су у много већем проценту у Пожаревцу примиле девојчице него дечаци, и тај однос је 80 према 20 одсто.

 Дефрибилатор за Хитну помоћ

Како је недавно за „Реч народа“ најавио директор Дома здравља у Пожаревцу др Дејан Миленковић, дефибрилатор за Службу хитне помоћи је стигао. Нови мобилни дефибрилатор је донација Града Пожаревца овој здравственој установи. Здравственим радницима ове Службе, омогућиће квалитетнију помоћ пацијентима на терену.

У протекле две године Дом здравља Пожаревац је имао низ донација у опреми, почев од дигиталног мамографа од Министарства здравља као и три санитетска возила, ултразвучног апарата за гинеколошку службу и агрегата за резервно напајање струјом.

Директор  Дома здравља, педијатар др Дејан Миленковић, апелује и позива родитеље да доведу децу на вакцинацију:

-Акција коју водимо у оквиру дана отворених врата од 15. до 21. априла је у циљу превенције  Гарадсил 9 вакцином од  карцинома  грлића материце. Србија је по смртности женске популације од овог карцинома на трећем месту у Европи дуги низ година и зато је превенција посебно важна. 

Иначе, родитељи који се двоуме и немају довољно сазнања, могу увек да дођу у Дом здравља и информишу се о ХПВ вакцини. За вакцинацију овом, као и другим вакцинама које превенирају  различите болести, врата Дома здравља у Пожаревцу су увек отворена. 

                                                                                                                              Д. Д.

Share.
Leave A Reply

Skip to content