У обиласку штандова

„Дани проје и сира“ су гастрономска, културна, спортска и туристичка манифестација жагубичке општине и упечатљивог хомољског краја. То је време када се окупљају мештани Медвеђице и они који воде порекло из овог места, јединствени у циљу да очувају нематеријалну културну баштину свог села, које је препознатљиво и по већинском влашком становништву.

                                                           УКУСИ ХОМОЉСКОГ КРАЈА

За нама је дванаеста манифестација „Дани проје и сира“ у Медвеђици, приређена 19. августа, на Преображење, у организацији Туристичке организације и под покровитељством Општине Жагубица.

Манифестацију је отворила министарка пољопривреде Јелена Танасковић наглашавајући да се њен значај огледа у очувању изворних обичаја, српске традиције и културе.

Пауљескић, Павловић и Танасковић у етно кући Медвеђица

-Сигурно ћу се вратити овде још много пута, јер овакву срдачност и природну лепоту још нисам видела. Хвала вам на томе што чувате српску културу и гајите традицију. Хвала овим дивним људима што праве овако лепе производе, који заиста изгледају на око, а верујем и на укус феноменално. Овакве манифестације Србију држе живом, гаје нашу традицију и културу и ми смо ту да допринесемо да овакве ствари трају још много година, казала је министарка.

Председник Општине Жагубица Сафет Павловић, који је и сам пореклом из Медвеђице, истиче да Смотра има за циљ изложбу хомољског сира и проје, коју месе вредне руке домаћица из Хомоља. Такође је осмишљена да афирмише развој сеоског туризма у Хомољу.

                     НАЈБОЉУ ПРОЈУ И СИР ПРИПРЕМИЛИ СТАНА ЗАРИЋ И ЗОРИЦА МАРКОВИЋ

Богат целодневни програм почео је избором „најпроје“ и „најсира“. Комисија на челу са Радованом Субином из Кикинде, витезом кулинарства и међународним судијом за оцењивања јела, пића и колача, вредновала је квалитет и за најбољу проју, од изложених 15 наградила је Стану Зарић. Друго место освојила је Зорица Марковић, а треће Горица Илић. Проју са највећим пречником од 146 центиметара умесила је Зорица Милосављевић, док је највеће парче сира 42 цм х 43 цм приредило Удружење жена „Хомољке“ из Жагубице.

У конкуренцији од 18 сирева, најукуснији је припремила Зорица Марковић, друго место припало је Миловану Здравковићу и треће место Игору Њамцићу. Најбољи свадбарски купус приредио је Золтан Абрахам из Сенте.

Победници манифестације са министарком Јеленом Танасковић и председником Општине Сафетом Павловићем

Након оцењивања посетиоци су били у прилици да дегустирају проју, сир и свадбарски купус и увере се у њихов укус, мирис, сласт… Уследио је спортски део манифестације – сеоске игре које изискују посебну снагу и издржљивост. У дисциплини шут на гол најуспешнији је био Александар Тодоровић, бацању камена са рамена Ђурађ Самарџић, док је у надвлачењу конопца победила екипа Конопашког клуба „Југовићи“ из Свилајнца. Најбржи пивопија је Драгиша Милојковић, док је у пењању уз конопац победу однео Матеја Првановић. У дисциплини гурање запрежних кола победио је Зоран Грујић, док је најбржа предиља Милоранка Николић.

Такмичење у пењању уз конопац

У дисциплини трчање у џаку најбољи резултат је остварио Александар Тодоровић, трчање у пару Младен Живуљевић и Александар Тодоровић, у надвлачењу на брвну Александар Миловановић, надвлачењу штапом Небојша Стокић. Најбржи водоноша је Младен Живуљевић, док су у дисциплини „на кркачу, на грбачу“ победили Лазар Јовановић и Младен Живуљевић. Највештији у гурању бурета био је Саша Перић, у гурању точка Зоран Грујић. Награда за најдужи пољубац у „тунелу љубави“ отишла је у руке Татјане и Синише Вуковић из Кикинде.  Најуређенији штанд по оцени жирија имало је Удружење жена „Етно даме“ из Лазнице, а  најмаштовитији штанд Удружење жена „Младост“ из Крепољина. Признања су им уручили министарка Јелена Танасковић и директор Туристичке организације Владан Лазић.

Гурање запрежних кола

У културно – уметничком програму влашким и српским играма представили су се ансамбли из општине Жагубица. Све време трајања манифестације, у близини позорнице, своје сувенире, ношњу, сирупе, мед, пекмезе и још много других ђаконија нудили су на штандовима бројни излагачи. Њих су обишли министарка Јелена Танасковић, председник Општине Сафет Павловић и председница СО Оливера Пауљескић. Манифестација је завршена величанственим колом свих учесника и гостију – више од хиљаду људи спонатно се ухватило за руке заигравши на огромној ливади, у окружењу столетних шума и несвакидашњих етно кућа.

Изложене проје и сиреви

Величанствено коло од хиљаду људи
Најуспешнији у припреми свадбарског купуса

                                                                                     Дарко Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content